Nenad Nešić od OSA-e traži da se skine zabrana ulaska u BiH Milošu Koviću

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić izjavio je “da se mnoga lica, pogotovo intelektualci poput historičara Miloša Kovića nalaze na listi zabrane ulaska u Bosnu i Hercegovinu iz političkih razloga.

Očekuje da će se to promijeniti nakon sastanka sa predstavnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i Službe za poslove sa strancima.”

“U narednom periodu imat ćemo sastanak sa predstavnicima OSA i Službe za poslove sa strancima u vezi sa zabranom ulaska pojedinih lica u Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu. Očekujem da ću na tom sastanku vidjeti zbog čega je pojedinim licima zabranjen ulazak u BiH”, rekao je Nešić.

On je izrazio očekivanja da će svim onim licima koja ne predstavljaju sigurnosnu prijetnju po Bosni i Hercegovini biti dozvoljen ulazak u zemlju.

“Smatram da se mnogi ljudi, pogotovo intelektualci poput profesora Kovića, nalaze na listi i zbog političkih razloga i zahtjeva Stranke demokratske akcije (SDA)”, rekao je Nešić.

On je dodao da očekuje od svih službi na nivou Bosne i Hercegovine da svoj posao rade profesionalno, bez stranačkih uplitanja, kao i da se sve odluke donose u skladu sa zakonom.

“Očekujem da će mnogima, pogotovo intelektualcima, biti dozvoljeno da posjete Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku, odnosno da im budu ukinute mjere zabrane”, rekao je Nešić.

Podsjetimo, Granična policija Bosne i Hercegovine u martu prošle godine nije dozvolila profesoru Koviću da uđe u Bosnu i Hercegovinu na graničnom prelazu Vardište, uz obrazloženje da “predstavlja opasnost po sigurnost BiH”, pišu Vijesti.ba. Odluka o zabrani ulaska donesena je krajem februara 2022. godine.

Koviću je zabranjen ulazak u BiH, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79