Nepravilni električni vodovi ugrožavaju život ptica u BiH

Nepravilni električni vodovi ugrožavaju život ptica u BiH


Bosna i Hercegovina, uprkos višestrukim inicijativama, ostaje jedna od rijetkih zemalja koja nije potpisala AEWA deklaraciju o zaštiti migratornih vrsta. Zbog nepravilnih električnih vodova, ptice u BiH, posebno bijele rode (Ciconia ciconia), često stradavaju uslijed strujnog udara.

Ornitološko društvo “Naše ptice” apelira na nadležne za zaštitu bijelih roda koje se masovno okupljaju u mjestu Ramići kod Banja Luke. Više od stotinu ptica se zaustavlja na ovom području prije migracije. U 2024. godini, u okviru 8. međunarodnog cenzusa bijele rode, članovi društva registrirali su oko 85 lokacija gniježđenja i oko 260 izleglih mladih.

Nažalost, mnogi električni vodovi i stubovi nisu pravilno postavljeni niti izolirani, što uzrokuje stradanje ptica.

“U Ramićima i okolini svakodnevno strada nekoliko jedinki zbog strujnog udara. Trenutno samo na jednom mjestu stoji oko 10 stradalih ptica koje niko nije pokupio, što predstavlja mogući izvor zaraze,” navode iz društva.

Zbog nedostatka timova za djelovanje na najkritičnijim mjestima, kapaciteti Ornitološkog društva “Naše ptice” i drugih nevladinih organizacija su limitirani. Niti jedno prihvatilište za povrijeđene ptice nije uspostavljeno u BiH, iako je to zakonska obaveza.

Ornitološko društvo “Naše ptice” poziva nadležne institucije, uključujući Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetska ministarstva za zaštitu prirode i veterinarstva, Republički zavod za zaštitu kulturnog i prirodnog nasljeđa RS, Elektroprivrede i Elektroprenos RS i BiH, da pristupe rješavanju ovog problema. Predlažu izolaciju elektroprovodnika na najkritičnijim mjestima kako bi se smanjio broj stradalih ptica.

Nakon ove krize, društvo poziva na izradu Akcijskog plana za bijelu rodu u BiH i entitetima, te pripremu aplikacije za veliki projekt prilagodbe visoko i niskonaponske mreže potrebama ptica, uz pomoć financijera poput EBRD-a i drugih europskih institucija.

Pozivaju se veterinari i građanstvo da se uključe u akcije pomoći pticama, dok se slični problemi javljaju i u drugim mjestima poput Odžaka i Modriče.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija