Sve više djece u bolnicama zbog psihičkih problema

Sve više djece u bolnicama zbog psihičkih problema


Podaci saveznog zavoda za statistiku pokazuju da je mentalno zdravlje postalo drugi najčešći razlog za hospitalizaciju, odmah nakon ozljeda i trovanja.

Tokom 2022. godine, više djece i mladih nego ikada prije liječilo se u bolnicama zbog mentalnih bolesti i poremećaja ponašanja. Od ukupno oko 435.900 mladih pacijenata na klinikama, čak 19 posto se liječilo od mentalnih bolesti i poremećaja ponašanja.

Podaci obuhvataju djecu i mlade između 10 i 17 godina, a kod djevojčica je rizik od bolesti veći nego kod dječaka. Najčešća dijagnoza među mladima bila je depresija, s preko 22.600 zabilježenih slučajeva.

Renata Schepker iz Njemačkog udruženja za psihijatriju, psihosomatiku i psihoterapiju djece i mladih za dpa izjavila je: “Objektivno, nakon pandemije, imamo više slučajeva depresije kod mladih. Naivno mladalačko poimanje svijeta djece i mladih je takoreći uništeno globalnom zarazom i drugim katastrofama, također ratovima u svijetu i svim vrstama događaja koji otežavaju život.”

Uz depresiju, u mentalne bolesti i poremećaje ponašanja spadaju i one uzrokovane alkoholom, kao što su posljedice zloupotrebe i akutnog trovanja, te sindromi ovisnosti ili odvikavanja.

Slučajevi povezani s alkoholom su druga najčešća dijagnoza za djecu i adolescente u 2022. godini.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija