Neprijatelji su im zima i lokalno stanovništvo

Ugledni list je objavio sveobuhvatan članak u kojem objašnjava šta se sve dogodilo sa migrantima u kampu Lipa u proteklom periodu, ali i kakva je situacija vezano za migrantsku krizu u zemlji sveukupno

(FOTO) Sva tuga svijeta stala u jednu suzu

Sudbina migranata koji su ostali u napuštenom kampu Lipa predstavlja najnoviji primjer poteškoća koje BiH ima u pružanju “osnovne pomoći onima koji se nadaju da će doći do Evropske unije” dok se sami migranti suočavaju sa rastućom neprijateljskom nastrojenošću od strane lokalnog stanovništva, navodi The New York Times.

Ugledni list je objavio sveobuhvatan članak u kojem objašnjava šta se sve dogodilo sa migrantima u kampu Lipa u proteklom periodu, ali i kakva je situacija vezano za migrantsku krizu u zemlji sveukupno.

Stotine migranata koji su ostavljeni u napuštenom kampu u Bosni i Hercegovini proveli su novogodišnju noć na smrzavajućim temperaturama, piše NYT, te dodaje da su migranti “suočeni sa povećanim animozitetom stanovnika na bosanskoj strani granice, a sa druge strane sa zlostavljanjem hrvatske policije.”

“Kako su zemlje poput Turske, Grčke i Mađarske otežale migrantima i izbjeglicama dolazak do bogatijih država Evropske unije, BiH je tokom posljednjih godina postala središnje mjesto za prolazak onima koji se probijaju na kontinent. Balkanska država nije dio Evropske unije, ali dijeli više od dvije trećine svojih granica s Hrvatskom, koja je članica”, navodi New York Times.

Također navodi da su brojne organizacije za ljudska prava i mještani prijavili “brojne slučajeve zlostavljanja od strane hrvatske policije”.

“Desetine migranata, stanovnika, ljekara i humanitarnih radnika s kojima je ove godine razgovarao The New York Times su rekli da su migranti deportirani bez odgovarajućeg postupka”, navodi list, a prenosi N1.

(FOTO) Migrant Amar iz Alžira često bi zaplakao pred punom sofrom svojih tuzlanskih domaćina


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79