Nerealan zahtjev Vučića: Traži da se policija i vojska Srbije vrate na Kosovo

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je da je Beograd usaglasio tekst kojim će, u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, biti upućen zahtjev komandantu KFOR-a da obezbijedi raspoređivanje pripadnika vojske i policije Srbije na teritoriji Kosova, i dodao da će odluka srbijanske Vlade o tome biti donijeta u ponedeljak ili utorak.

Vučić je tokom obraćanja srbijanskoj javnosti istakao da “nema nikakvih iluzija” i da zna da će takav zahtjev biti odbačen, ali je istakao da bi KFOR “morao” da prihvati taj zahtjev.

Istakao je da vlasti u Prištini nedvosmisleno ne poštuju ni Vašingtonski sporazum ni Briselski sporazum zbog čega će najkasnije u sljedeću nedjelju ili ponedjeljak Vlada Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova pokazati note onih zemalja koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova.

“Mi smo tu veoma hendikepirani, to je za nas izuzetno teška pozicija, jer zamislite kada nešto molimo mi, a kada nešto mole Njemačka, Velika Britanija ili Sjedinjene Američke Države”, rekao je Vučić.

On je naglasio da će Srbija pokazati da “značajan dio slobodarski opredijeljenih zemalja kojima je međunarodno javno pravo iznad svega” protiv nezavisnosti Kosova.

Vučić je rekao da će Priština “zvanično i sa velikim fanfarama” u Briselu podnijeti zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji.

“To je za nas veoma neprijatan događaj, to je rušenje Vašingtonskog sporazuma, oni misle da je to urađeno za vrijeme republikanskih vlasti i da mogu da gaze kako hoće, ali ja mislim da to nije dobra odluka”, rekao je Vučić.

On je rekao da je zbog toga uputio pismo liderima zemalja EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, predsjednicima i premijerima Kipra, Grčke, Rumunije, Slovačke i Španije jer u skladu sa članom 49. ugovora o EU “prijem mogu da traže suverene i nezavisne države, a ne one koje ne prizanje više od pola svijeta”.

Naveo je da je u tim pismima zahvalio na tome što Srbiji pružaju podršku u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, a time i očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79