Neregulisan cjenovnik: Zašto korištenja autoputa u FBiH košta isto za motocikle i automobile?

Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentu BiH, od Autocesta FBiH zatražio je odgovor zašto su vozači motocikala na autocestama u FBiH prinuđeni plaćati putarinu u jednakom iznosu kao i vozači putničkih vozila registrovanih do sedam sjedišta i lakih dostavnih vozila.

U odgovoru koji je zastupniku Magazinoviću uputio Elmedin Voloder, v. d. direktora Autocesta FBiH, navodi se da to preduzeće nije nadležno za izmijenu cijene.

“Kategorizacija vozila definirana je Pravilnikom o sistemu naplate cestarine na autocestama, brzim cestama i objektima s naplatom u Federaciji BiH, koji je propisalo Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, a cijene iznosa cestarine su propisane Uredbom o naplati nakande za korištenje autoceste Vlade FBiH”, rekao je Voloder.

On je dodao i dao promjena kategorizacije vozila i cijena mora najprije biti regulirana Pravilnikom, a poslije toga izmjenama i same uredbe te da Autoceste FBiH postupaju prema navedenom i nisu nadležne za izmjene.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79