Nerentabilnost tehničkih pregleda ugrožava stanice u Republici Srpskoj

Nerentabilnost tehničkih pregleda ugrožava stanice u Republici Srpskoj


Stanice za tehnički pregled vozila u Republici Srpskoj suočavaju se s prijetnjom zatvaranja zbog dugotrajne nerentabilnosti, otkriva CAPITAL. Prema informacijama Asocijacije stanica tehničkog pregleda, cijena tehničkog pregleda za automobile u iznosu od 55 KM nije mijenjana od 2011. godine, dok su se troškovi poslovanja u istom periodu značajno povećali.

“Visina minimalne plate u Srpskoj kada je formirana cijena tehničkog pregleda bila je 350, a sada je 900 KM. Ne treba nikakav drugi podatak da bi svima bilo jasno da stanice za tehnički pregled rade nerentabilno i da su pred zatvaranjem”, ističu iz Asocijacije.

Dodajući na problem, ističu da bi zatvaranje ovih stanica moglo dovesti do lančanih problema, uključujući gužve i otežan pristup uslugama tehničkog pregleda, posebno u manjim sredinama.

Navode da bi povećanje cijena tehničkog pregleda bilo opravdano s obzirom na rast troškova poslovanja, a vlasnici vozila bi taj dodatni trošak ionako potrošili na putovanje do većih gradova gdje bi obavili tehnički pregled.

Ključna odluka sada je u rukama Ministarstva transporta i komunikacija BiH koje je nadležno za donošenje jedinstvenog Pravilnika o registraciji vozila i cjenovnika za cijelu BiH.

Uspoređujući situaciju u Federaciji BiH, gdje se dodatno naplaćuje provjera izduvnih gasova u visini od 35 KM, dok se u Republici Srpskoj ista provjera obavlja ali se ne naplaćuje posebno, ističu da postoji neravnoteža koja dodatno opterećuje stanice u Srpskoj.

Podaci BIHAMK-a pokazuju da je u Federaciji BiH prošle godine registrovano 740.101 vozilo, dok je u Republici Srpskoj taj broj iznosio 453.719, što dodatno komplicira situaciju zbog većeg broja stanica za tehnički pregled u odnosu na manji broj vozila.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija