Nermin Nikšić: Krenuli smo u Krajinu. Kišu i poplave nismo mogli spriječiti

Krajina je već danima poplavljena, a danas će u obilazak poplavljenih područja doći i delegacija Vlade FBiH.

To je na svom Facebook profilu potvrdio i premijer FBiH Nermin Nikšić.

“Krenuli smo u Krajinu. Kišu i poplave nismo mogli spriječiti. Ali kao što smo 2014. dali i učinili sve što je bilo do nas da pomognemo ljudima koji su ostali bez domova i svega onoga sto su cijelog żivota gradili to radimo i sad. Nadali smo se tada da dugo nećemo morati svjedočiti ovakvim ljudskim životnim nedaćama. Nažalost jesmo. Ali nismo obeshrabreni.

Bosanci i Hercegovci su uvijek bili jedni uz druge, pomagali se i ne sumnjam da će tako biti i ovaj put. Time se vodimo i mi u Vladi Federacije.

Zato i jesmo posljednjih dana zajedno sa FUCZ pratili stanje, imali intenzivnu komunikaciju sa kantonalnim i lokalnim upravama. Svi zajedno bili smo spremni da intervenišemo i ljudskim i materijalnim resursima.

Nije bilo potrebe za tim, iako je stanje bilo dosta komplikovano. U Bosansku Krupu su jučer poslane prve pumpe za ispumpavanje vode.

Jučer nakon sjednice Vlade sam jasno rekao i ponovit ću- niti jedna prirodna nepogoda, niti jedna nevolja koja zadesi naše ljude, ne smije biti politizovana niti korištena za skupljanje političkih poena. Ipak neki to bez ikakvih problema rade. To nije dobro i pozivam sve razumne ljude da to shvate.

Ja ću se suzdrzati od odgovaranja na laži i spinove pojedinih političara upućenih meni. Radit ću svoj posao.

Znate da smo jučer na hitnoj sjednici Vlade odobrili pola miliona maraka interventne pomoći. Naravno da se tu nećemo zaustaviti. Zato smo jutros krenuli u Krajinu.
Ovo je situacija u kojoj svi trebamo biti i djelovati ujedinjeno, kako bismo pomogli našim Krajišnicima da iznesu teret prirodne nesreće koja ih je zadesila. Siguran sam da ćemo u tome i uspjeti.

Jutros ponavljam poziv da budemo jedni uz druge i pokušamo umanjiti i sanirati štete koje su nastale i koje će tek nastati, a na nama nadležnima je u buducnosti da radimo na tome da neke buduće potencijalne preveniramo.

Naši napori neće stati kad večeras krenemo iz Krajine svojim kućama.

Vlada Federacije BiH će do samog kraja svim svojom resursima biti na raspolaganju našem stanovništvu. Tako smo vam obećali i tako će i biti”, napisao je Nikšić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79