Nermin Nikšić: SDA i njihove sluge doživjeli potpuni fijasko

Nema mjesta nikakvoj euforiji, ali treba jasno reći da je SDP ostvario postavljene ciljeve, rekao je danas predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić, dodajući da se posljednjih šest dana bori s koronom i upalom pluća, što ga je spriječilo da se ranije obrati javnosti.

“Odbranili smo pozicije gradonačelnika i načelnika. Osim Jasmina u Tuzli, Edisa u Gradačcu, Dase u Gračanici, Batana u Maglaju, Nedžada u Ključu i Armina u Bosanskoj Krupi, od jučer smo dobili Ernesta kao gradonačelnika Goražda i Dadu načelnika Jablanice. SDP je podržao kandidaturu Fuada Kasumovića za gradonačelnika Zenice pa je i on ostvario ubjedljivu pobjedu” rekao je Nikšić.

Dodao je da je pobjeda u kantonu Sarajevo kandidata četvorke sigurno zalog za 2022.godinu i pokazuje da su napravili dobru procjenu.

“Progutali smo sujete, dogovorili raspored kandidatura i zajedno krenuli u kampanju. Pokazalo se kako nismo išli jedni prema drugima s figom u džepovima. Mi smo odlučili biti dio ovog projekta potpuno svjesni da ćemo zbog toga žrtvovati neki procenat izbornog rezultata, ali i da je to jedina šansa da maknemo SDA iz sarajevskih opština kao preduslov za pobjedu na općim izborima za dvije godine.

Moglo se desiti i da projekt ne uspije, tada bih se sigurno, a to sam najavio svojim saradnicima, povukao s mjesta predsjednika SDP-a. Vrlo dobro znam kako je bilo onih koji su priželjkivali taj scenario. Na svu sreću to se nije desilo, ne zbog moje pozicije predsjednika, već zbog šanse koja se ukazala BiH za 2022. godinu”, dodao je Nikšić, navodeći da je ovo što se desilo jučer prvi korak na tom putu.

Naglasio je da su sluge i sljedbenici SDA, oni koji su iznevjerili obećanje i učinili sve da ove i druge sredine isporuče SDA-u, doživjeli potpuni fijasko.

“Ne mogu reći da mi nije drago zbog toga. S obzirom da će gradonačelnik Sarajeva biti kandidat kojeg delegira SDP BiH, nije tajna da je naša želja da novi gradonačelnik Sarajeva bude jedan od nesumnjivo najvećih živućih sinova ovoga grada, čovjek koji je utjelovljenje onoga što jeste bit SDP-a BiH, simbol dosljednosti i prinicipijelnosti. Učinićemo sve što je do nas da tako i bude, ali moramo dozvoliti i našem uvaženom drugu da o tome ipak odluči on. On zavređuje naše puno strpljenje i razumijevanje, kako god da odluči”, naglasio je Nikšić.

Podcrtao je da je posebno ponosan na uspjeh SDP-a u RS-u, gdje su osvojili neke od odborničkih pozicija, kao i na rezultate u zapadnoj Hercegovini.

“U Banja Luci se borimo za mjesto u Skupštini Grada i ako bi dobili tog odbornika tada bi mogli reći da smo ostvarili strateške ciljeve. Bez obzira da li će to biti, ja sam ponosan na SDP-ovu ekipu koju vodi Vojin u Banja Luci. Osvojili smo sigurna dva mandata u Općinskom vijeću Gruda. Najmanje jedan mandat imamo i u Livnu i Glamoču. Dakle, potvrđujemo svoj status najveće multietničke stranke koja djeluje na području cijele BiH”, podcrtao je Nikšić.

Zaključio je da je, unatoč ukupnom pozitivnom trendu i uspjehu, bilo sredina u kojima rezultat nije ispunio očekivanja i u nekim od njih će doći do kadrovskog osvježenja i određenih promjena.

Na kraju, dodao je Nikšić citirajući stihove Đorđa Balaševića – moramo znati da nas čeka još sto ofanziva jer moramo čuvati mir.

“Sada se okrećemo Mostaru i u naš hercegovački biser donosimo vjetar promjena i optimizma. Sve Vas pozivam da pomognete borbu BH Bloka. Mostar može biti centar razvoja, a ne crna rupa, Mostar može i hoće biti jedan, jedinstveni grad, jedne i jedinstvene Bosne i Hercegovine. Idemo u Mostar, do konačnog trijumfa”, poručio je predsjednik SDP-a.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79