Foto: Akta.ba
Nesavjesno korištenje reciklomata: Ko su krivci za kvarove?

Nesavjesno korištenje reciklomata: Ko su krivci za kvarove?


U ljeto 2022. godine u Sarajevu je postavljen prvi pametni reciklomat u Bosni i Hercegovini, što je označilo početak jednog inovativnog projekta u oblasti ekologije i zaštite životne sredine. Od tada pa sve do danas, broj građana koji žele na ovaj način doprinijeti čišćenju grada u kojem žive neprestano raste.

Tokom 2023. godine, putem superpametnih reciklomata na javnim površinama reciklirano je 373.152 ambalaže, dok je u reciklomatima u školskim ustanovama ubačeno 105.912 ambalažnih jedinica. Za 2024. godinu već je zabilježen broj od 161.319 ambalažnih jedinica, s tendencijom rasta.

Statističkom rastu recikliranja svakako su doprinijeli brojni benefiti koje građani dobijaju, poput karata za različite destinacije, parkinga i mogućnosti donacije humanitarnoj organizaciji Pomozi.ba. Građani su kroz ovaj projekat donirali značajne količine ambalažnih jedinica, čime su pokazali visok stepen svijesti o ekološkim pitanjima.

Ipak, u posljednje vrijeme sve je više nezadovoljstva građana radom reciklomata. Problemi uključuju dugotrajne procese sortiranja, prepoznavanja flaša, rijetko pražnjenje, česte kvarove, ali i nemogućnost dobijanja nagrada za recikliranje.

Nadležni iz Eko grada ističu da do zastoja u radu dolazi najviše zbog zloupotrebe rukovanja reciklomatima, gdje građani ne poštuju uputstva korištenja i odlagaju neprikladan otpad.

Ekipe zadužene za pražnjenje reciklomata, odnosno njihovo mehaničko i softversko održavanje nerijetko nailaze na problem obustave njihovog rada izazvanim zloupotrebom korištenja od strane pojedinaca koji reciklomat koriste kao otpadni kontejner, te u njega odlažu nepredviđen otpad.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija