Nešić najavio sigurnosne provjere osoba koje BiH spašava iz Gaze

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, Nenad Nešić, obratio se javnosti u slučaju evakuacije naših državljana iz Gaze, gdje je kritikovao ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića.

Kazao je kako je on informisan da imaju 54 lica koja navodno imaju neku vezu s BiH, a samo njih 19, prema njegovim tvrdnjama, ima validne dokumente BiH.

“Moj stav za tih 19 ljudi je da im pomognemo u skladu sa zakonom i da ih primimo u zemlju. Ostali će morati da dokažu da imaju neku vezu s BiH. Morat će da prođu sigurnosne provjere. Nikoga nećemo u zemlju pustiti ko nema državljanstvo, a i ovim koji imaju, oni će takođe proći određene sigurnosne provjere”, kazao je Nešić.

Poručio je kako se obratio SIPA-i sa spiskom svih lica koji se nalaze na spisku koje je dobio od MVP-a BiH.

“Za razliku od Konakovića koji se bavi populističkom politikom, ja radim isključivo po zakonu. Da vam naglasim, meni je na prvom mjestu sigurnost naše djece. Ni jednom svojim potezom ne želim ugroziti sigurnost naše djece, naših građana. Naši građani koji se nalaze u Gazi i imaju validne dokumente bit će pušteni u zemlju i bit će evakuisani s našim nadležnostima”, poručio je.

Dok kritikuje Konakovića kako se predstavlja kao spasilac naših državljana, poručuje kako ima pritisak od SDA da bude veći Bošnjak od nekog iz SDA.

Kazao je kako će se u ponedjeljak u Kairu sastati s Ministrom unutrašnjih poslova Egipta, te da će s njim razgovarati oko lica koji imaju želju i interes da se vrate u BiH.

Komentarisao je i prelazak Branimira Glavaša, koji je prema nekim navodima prešao u BiH nakon što je u Osijeku osuđen za ratne zločine.

Kazao je kako je poslao zahtjev Graničnoj policiji o ulasku Glavaša u BiH, a onda će, kaže preduzeti sve aktivnosti oko boravka Glavaša u BiH. On zvanično ne zna da je ušao.

“Ako je ušao očigledno nije imao zakonsku prepreku da uđe u BiH”, kazao je Nešić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79