Nešić upozorava: Izborni zakon BiH neophodan za legitimne izbore

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, Nenad Nešić, izdao je danas saopćenje za javnost, naglašavajući da bez potpuno novog Izbornog zakona nisu stvoreni uvjeti za održavanje izbora.

Ovo saopćenje dolazi u svjetlu mišljenja Ureda za zakonodavstvo, koje je uputilo jasne smjernice Ministarstvu pravde BiH o procedurama donošenja novog zakona.

Nešić objašnjava da su, prema mišljenju Ureda za zakonodavstvo Savjeta ministara, izmjene i dopune zakona prihvatljive samo ako obuhvataju manje od 50% članova zakona. Međutim, intervencijom visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmita, promijenjeno je preko 70% Izbornog zakona, što po Nešiću implicira da trenutno važeći zakon ne postoji.

“Ured za zakonodavstvo skreće pažnju na odredbe člana 46. st. (3) i Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine, kojima je propisano da je potrebno pristupiti donošenju novog propisa ako je više od polovine članova važećeg propisa već izmijenjeno’ odnosno dopunjeno’ ili se predlaže izmjena, odnosno dopuna jedne trećine propisa. Nakon treće izmjene, odnosno dopune propisa, potrebno je pristupiti donošenju novog propisa,” izjavio je Nešić, potvrđujući stavove i Zakonodavne komisije Savjeta ministara.

Ministar sigurnosti upozorava da je svako postupanje koje se odvija bez novog Izbornog zakona nezakonito i protivustavno, i može se tretirati kao krivično djelo. Postavlja ultimatum političkim strankama u BiH: ili će novi Izborni zakon biti usvojen u Parlamentu, ili lokalni izbori neće biti mogući.

“Svako postupanje, a da nije usvojen novi Izborni zakon, predstavlja krivično djelo. Pred svim strankama u BiH je jednostavan izbor: ili će u Parlamentu biti usvojen novi Izborni zakon ili se lokalni izbori ne mogu sprovesti”, zaključuje Nešić, naglašavajući ozbiljnost situacije i potrebu za hitnim djelovanjem kako bi se osigurala legitimnost nadolazećih izbornih procesa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79