Nestašica lijekova u apotekama u Sarajevu: Kako ih ima u Tuzli, a nema u glavnom gradu?

Dok građani stalno ukazuju na nedostatak pumpica za odrasle, pa moraju nabavljati one za djecu, iz apoteka ih uvjeravaju da pumpica ima i da su na esencijalnoj listi

Smog i zagađen zrak posljednjih dana sve su više izraženi u Sarajevskom kantonu, što negativno utiče na zdravlje svih građana, naročito astmatičara. Još veći problemi nastaju kada se pacijenti nađu u apotekama i umjesto da dobiju lijek, stigne odgovor da ga trenutno nema, a konkretno se radi o pumpicama za odrasle koje su namijenjene teškim plućnim bolesnicima. Uz sve to, starijim i bolesnim osobama često su potrebni i drugi lijekovi kao što su oni za reumatoidni artritis kojih, kako kažu naši sugrađani, već dugo nema u apotekama.

SKUPI LIJEKOVI

Zašto u Tuzli imaju sve lijekove, a u Sarajevu nemaju, pita se naša sugrađanka ovih dana, navodeći nam tako, primjera radi, lijekove kao što su lartex, sarzil, kao i pumpicu za astmatičare koje imaju samo u dječijoj dozi.

– Tako odrasli moraju kupiti jednu koja je dječija i koja odraslima traje samo 15 dana. Astmatičari moraju kupiti jednu po cijeni od 55 maraka. Također, sebi moram kupovati lijek za opuštanje mišića, koji je osnovni za ljude sa moždanim udarom. I pola lijekova koje moram uzimati se plaća, negoduje ona.

Dodaje kako u svemu apoteke zarađuju kišu para od najteže bolesnih ljudi.

– Ako nemaju da plate, onda umru, puna očaja kazuje naša sugrađanka.

Navodi da i osnovnog lijeka za artritis arava nema u apotekama već nekoliko mjeseci. Specijalista pulmologije dr. Tijana Muhić-Skalonja iz Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u izjavi za Oslobođenje naglašava da se, kada je riječ o Kantonu Sarajevo, veliki broj lijekova za astmu nalazi na esencijalnim listama, što je dobro za pacijente.

– Većina građana nije u mogućnosti priuštiti sebi tu terapiju. Cijena jedne pumpice za hronične plućne bolesnike kreće se od 70, pa i do 150 KM, a znamo kako bi to uticalo na njihov budžet. Do sada je bilo pumpica za astmatičare. Određene pumpice mogu da nedostaju, ali se one jako brzo mogu zamijeniti drugim i otprilike se tu radi o kombinacijama lijekova koje efektivno mogu da zamijene drugi lijekovi, naglašava dr. Muhić-Skalonja.

Pojašnjava da je pumpica za astmu inhalatorni oblik lijeka, koji djeluje lokalno, u ovom slučaju u predjelu donjeg i gornjeg dijela respiratornog sistema. Pomažu pacijentima bez nuspojava koje su ranije bile mnogostruke.

Iz JU Apoteke Sarajevo na naše upite odgovaraju kako nema nestašice pumpica za pacijente koji boluju od astme.

– Većina ovih lijekova se nalazi na A esencijalnoj listi lijekova, pa ako pacijenti/korisnici imaju zdravstveno osiguranje u Kantonu Sarajevo, uz e-recept mogu ga dobiti bez plaćanja (zavodi zdravstvenog osiguranja snose 100 posto troškove), navode iz Apoteka Sarajevo.

Kada je riječ o lijeku arava, on se nalazi u procesu “postupka obnove dozvole”, kažu iz Apoteka Sarajevo.

– U ovom momentu nemamo informaciju kada će ovaj proces biti završen. Čim se postupak okonča, na zvaničnoj web stranici Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine biće objavljen kraj postupka, naveli su iz Apoteka Sarajevo.

ČEKA SE ODOBRENJE

U apotekama možete dobiti lijek istog sastava kao zamjenu lartex i na esencijalnoj je listi.

– Prema raspoloživim informacijama, tokom iduće sedmice očekujemo kompletiranje predmeta lijeka arava, nakon dopune nositelja odobrenja, rekli su nam u petak iz Agencije.

Farmaceutska kuća Amicus pharma d. o. o. Sarajevo je nosilac odobrenja za prometovanje lijeka arava. Na naš upit o tome kada se ovaj lijek može naći u gradskim apotekama, iako su obećali, nisu odgovorili.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79