Neumski vatrogasac i ronilac uzgaja školjke: Od hobija do obrta

U srcu jedinog bosanskohercegovačkog grada s izlazom na more, mladi Ante Džono ne samo da se suočava s izazovima pod vodom kao ronilac i interveniše u hitnim situacijama kao vatrogasac, već je predan i uzgoju školjki. Ovaj posao koji je prvo bio hobi, kasnije je preraslo u ozbiljan obrt.

Ljubav prema uzgoju morskih plodova Ante je naslijedio od svog oca, koji je bio začetnik školjkarstva u Neumu još 1980. godine. Nakon očeve nemogućnosti zbog godina da radi, Ante je preuzeo uzgoj školjki, posebno mušula i kamenica.

Plasman proizvoda odvija se uglavnom u neumskim restoranima i hotelima, dok manji dio završava u ostatak Bosne i Hercegovine. Otkupna cijena za kilogram mušule iznosi 3 marke, dok je cijena jedne kamenice 1,5 marki. Ante naglašava da je potražnja za njegovim proizvodima u sezoni iznimno velika, a svake godine raste.

Uzgoj školjki zahtijeva posvećenost tokom cijele godine, a Ante priznaje da ne bi mogao samostalno obavljati posao, pa mu u radu pomaže cijela porodica: supruga, roditelji, ali i prijatelji. Dodaje da svaka školjka ima svoje vrijeme kada se mrijesti, te ističe važnost posvećenosti lovu mlađi kako bi se osigurala kontinuirana proizvodnja.

Ante Džono ističe važnost očuvanja prirode, što je potvrđeno kroz aktivnosti Ronilačkog kluba u Neumu, čijim je predsjednikom bio osam godina. Klub se bavi ekologijom kroz organizaciju eko akcija čišćenja podmorja i sudjelovanjem u raznim ekološkim akcijama širom regije.

Govoreći o svakodnevnim obvezama kao vatrogasca, Ante ističe izazove ljetnih intervencija zbog povećanog broja turista. Uprkos izazovima, ističe da je biti vatrogasac zahtjevno, ali zadovoljavajuće. Rad vatrogasaca u Neumu posebno je potreban tokom turističke sezone, kada dnevno grad posjeti oko 20 hiljada ljudi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79