Neustavna firma duguje novac Lutriji RS-a, koliko je tu “dobar” Dodikov kum

Novoosnovano preduzeće Elektronska video lutrija (EVL) nije isplatilo dividendu na koju je Lutrija Republike Srpske računala i zbog toga ova ustanova mora da pravi rebalans Plana poslovanja za ovu godinu. Razlog za nedostatak dividende od EVL-a u Lutriji ne navode, ali umjesto 400.000 maraka rebalansom poziciju “ostali prihodi” smanjuju na 55.000 KM.

FORMALNO ISPOČETKA

Planirani neto prihodi bi po rebalansu iznosili 4,2 miliona KM i kao takvi su manji u odnosu na početni plan za 350.000 KM, odnosno za iznos dividende koju je Lutrija RS-a planirala na osnovu sklopljenog ugovora o formiranju zajedničkog preduzeća (EVL) za poslovanje.

EVL je kompaniji Senet Mileta Radišića dao ekskluzivno pravo posredovanja i zaključivanja ugovora

Elektronska video lutrija je, kako piše poslovni portal capital, zajedničko preduzeće Lutrije RS-a i stranog partnera Casinos Austria VLT iz Švajcarske, registrovanog za kockanje i klađenje. Tender na osnovu kojeg je izabran partner je bio neustavan i protivzakonit, a odlukom Okružnog suda je i poništen. Iako je sud naložio da se postupak ponovo sprovede, ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović je naredila da se postupak izbora sprovede samo formalno, odnosno da se ne raspisuje novi javni poziv, već da se ponovo razmotre ponude i donese nova odluka o izboru.

– EVL je kompaniji Senet Mileta Radišića dao ekskluzivno pravo posredovanja i zaključivanja ugovora o iznajmljivanju aparata za elektronske igre na sreću. Senet je dobio pravo da bude master-zastupnik EVL-a i upravo je ovo kompanija koja uzima najveći profit u ovom lancu. Više je nego jasno da su odgovorni pisali ovu jednačinu da bi rješenje pripadalo samo uskom krugu zainteresovanih, a samim tim i milionski profit, istakli su u Asocijaciji legalnih priređivača igara na sreću.

Tender na osnovu kojeg je izabran partner je bio neustavan i protivzakonit, a odlukom Okružnog suda je i poništen

Radišić je, kažu u Agenciji, iskoristio svoj uticaj i izdejstvovao da upravo ti aparati budu oporezovani sa samo pet odsto, u odnosu na sve ostale priređivače koji za obavljanje svoje djelatnosti moraju da uplate državi porez od minimum 20 odsto.

– Ono što je još pogubnije po društvo i zajednicu jeste da se aparati za igre na sreću, koje zastupa Radišić i od kojih ubire enormnu zaradu, postavljaju i u ugostiteljskim objektima, koji za to ne plaćaju nikakve naknade, nemaju prijavljene radnike, nisu adekvatno opremljeni za tu vrstu usluge – nemaju nadzor, sefove, posebne prostorije, a o kontroli maloljetnika nema ni govora, kažu u Agenciji.

PROSTOR U GRAND TRADEU

Radišić je u poslu sa Lutrijom masno naplatio zatvorske dane, a RS se u ovom slučaju ponaša kao da je kriva za Radišićev raniji kriminal, pa sada pokušava da isposluje oprost grijehova kod presuđenog kriminalca. Ne treba zaboraviti da je sjedište Lutrije RS-a u zgradi kompanije Grand Trade, koja je upravo u Radišićevom vlasništvu. Ovaj prostor je Lutrija Republike Srpske prije pet godina kupila od Radišića za 2,77 miliona maraka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79