Nevakcinisani tvrde da su diskriminisani u KS, stavili bijele trake i poručili: “Djecu vam ne damo”

Grupa od 50-ak građana KS je jutros je predala otvoreno pismo premijeru, ministru zdravstva i Kriznom štabu zbog najave restriktivnih mjera prema nevakcinisanim građanima. Simbolično okupljeni su nosili bijele trake oko ruke, a najavljeno je i podnošenje krivične prijave protiv odgovornih.

– Svojim ponašanjem i izjavama premijer Forto i ministar Vranić krše Krivični zakon i Zakon o pravima i obavezama pacijenata i mi smo ih na to upozorili. Govorimo u ime 300.000 nevakcinisanih, a sutra ćemo podnijeti i krivičnu prijavu. Na žalost premijer i ministar su pokazali spremnost na neutemeljene prijetnje restrikcijama, ali i odsustvo sentimenta prema nevakcinisanim, za Patriju je istakla Merima Spahić, jedna od organizatorica skupa.

Sa skupa je poručeno i da se traži hitna ostavka svih nadležnih i njihovo javno izvinjenje svim građanima. Okupljeni ispred zgrade kantonalne vlade nosili su transparente sa napisima: „Tražimo ostavku “Pfizer vlade”, “Tražimo da se postuju zakoni”, “Ne u 4 zida”, “Djecu vam ne damo”…

– Interesantno je da jutros na radnom mjestu nije bilo premijera iako je najavio da će danas zasjedati sa Kriznim štabom. Njegova sekretarica nam je rkla da je na odmoru. Nema ni ministra zdravstva na poslu, a mi nastavljamo plaćati njihov nerad i zamajavanje, istakla je Spahić.

Naša sagovornica smatra da se o vakcinaciji treba razgovarati otvoreno i sa tačnim informacijama, piše NAP. Iz ove grupa građana smatraju da postoji dovoljno relevantnih istraživanja koja dokazuju da vakcine nisu efikasne koliko se to u BiH pokušava s nivoa vlasti predstaviti. S druge strane vlastima su poručili da uvođenje obaveznih mjera moraju pratiti odgovarajuće aktivnosti poput besplatnog testiranja.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79