Nevjerovatna priča dva Ismaila: Od dječaka sa tjelesnim deformitetima do Svjetskog prvenstva

Nevjerovatna priča dva Ismaila: Od dječaka sa tjelesnim deformitetima do Svjetskog prvenstva


Dvanaestogodišnji Ismail Zulfić i Ismail Barlov su dva dječaka koji su rođeni 2010. godine sa tjelesnim deformitetima. Zulfić je rođen bez gornjih ekstremiteta, sa deformitetom desnog stopala. Dakle, njemu je funkcionalno samo lijevo stopalo. Barlov je rođen sa TAR sindromom, odnosno udovi se nisu dovoljno razvili, a riječ je o rijetkom genetskom poremećaju koji karakteriše odsustvo radijusne kosti u podlaktici i dramatično smanjen broj trombocita.

Vrijedno trenirati, truditi se, slušati roditelje i trenera su vodilje Ismaila Barlova i Ismaila Zulfića, paraplivača iz BiH koji su u proteklom periodu nastupali na Svjetskom prvenstvu u Mančesteru.

Ismail Zulfić, dječak koji je imao fobiju od vode i koji aktivno koristi samo jednu nogu u plivanju, postao je dječak koji učestvuje na prvenstvima i postiže nevjerovatne rezultate. Na Svjetskom seniorskom prvenstvu osvojio je deveto mjesto u disciplini 50 metara delfin. Plivanje mu znači sve u životu, i tu se osjeća slobodno.

 Ismail Barlov, dječak koji nije imao fizičke aktivnosti, danas je dječak koji je osvojio četvrto mjesto na 50 metara prsno i sedmo u disciplini 150 metara miks na Svjetskom seniorskom prvenstvu u paraplivanju u Mančesteru. Osvojio je i isplivao A normu za nastup na Paraolimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Ova dvojica mladih sportaša iz Bosne i Hercegovine su inspiracija mnogima. Njihova volja, upornost, i podrška njihovih roditelja i trenera su ključni faktori njihovog uspjeha. Ismail Barlov poručuje djeci da trebaju istrajati u onome što žele, da treba samo željeti nešto, a ako se to istinski želi i voli, onda će doći i rezultat. Također, ističe važnost rada, treninga, i slušanja trenera.

Uspjeh bh. mladih sportaša pokazuje da su granice mogućeg samo u našim glavama, i da uz volju, trud i podršku možemo postići nevjerojatne stvari, bez obzira na prepreke koje nam život postavi.

Njihov klub, Plivački klub “Spid”, osnovan je 2015. godine, kao prvi i do tada jedini paraplivački klub u Bosni i Hercegovini, a koji je namijenjen za osobe sa invaliditetom. Trenutno ima oko 89 aktivnih članova koji svakodnevno dolaze na treninge i koji su raspoređeni u različite grupe.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija