Nevjerovatni podaci: Pola ispitanika u Republici Srpskoj bi podržali NATO

Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Sead Turčalo objavio je danas na konferenciji o sigurnosnim izazovima NATO-a zanimljive rezultate istraživanje koje su provodili.

Turčalo je naveo da su proveli istraživanje na reprezentativnom uzorku od 1004 osobe sa teritorije cijele BiH.

“To istraživanje ne refeltkuje stav da su svi protiv NATO i da da se ne može razgovarati o tome piše Raport.

Mi smo postavili pitanje u slučaju da je potrebno napraviti strateški izbor između Rusije, Kine i NATO-a.

Mi imamo sterpeotipnu sliku da se o tome ne može pričati i da su u RS Rusija i Kina neupitne. Ipak skoro polovica ispitanika ili bi podržala NATO ili nije odlučna u tom izboru”, naveo je Turčalo.

On je istakao da oni koji su neodlučni pak ostavljaju prostor za razgovor.

“Ono što smo mi prethodnih godina primjetili jeste da je priča o NATO-u stavljana po strani, u prvi plan se stavljaju EU integracije, raspakovan je uobičajeni temren ‘euroatlanske integracije’. A taj stav da se o tome ne može pričati je lična impresija. Nije bila zasnovana na istraživanju. Da zauzmete takav stav morate imati podatke”, naveo je Turčalo.

On je dodao da se već godinama o NATO-u ne razgovara ozbiljno.

“Nešto više od 20 posto ispitanika iz RS kao ključni benefit za NATO integracije rekla je da je to prbiližvanje EU. Dakle ljudi razumiju koliko su ti procesi povezani i da reforme za NATO korespondiraju sa EU i obrnuto.

Iako su to dvije različite organizacije, ali standardi su istovjetni. Onaj dio građana, skoro 50 uopće je potreno je informirati o benefitima. Stepen informiranosti nije dovoljan. Mi smo ušli u fazi da nam je ta priča postala floskula jer je bila zasnovana na ličnim impresijama”, kazao je Turčalo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79