Nevjerovatno: Provaljeno je u sistem, koriste vaše podatke da bi vam stavili lažnu dijagnozu i uzeli lijekove!

“Pita mene doktorica: Kako ti je sa ovim šećerom? A ja njoj, kojim šećerom? Kaže ona meni primate inzulinsku terapiju. Rekoh ne primam, misleći da je ona pogriješila karton. Kaže ona – vi ste na antidepresivima, kažem ja kakvim antidepresivima nemam pojma o čemu pričate”, rekao je Prašljivić

U Kantonu Sarajevo zloupotrebljavaju se podaci pacijenata za davanje lažnih dijagnoza i izdavanje recepata za skupe lijekove.

Al Jazeera saznaje da problem traje duže, a kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja odgovornim smatra pojedince u domovima zdravlja.

Erol Prašljivić je došao da promijeni adresu u zdravstvenom kartonu te saznao da mu je neko pripisao lažnu dijagnozu.

“Pita mene doktorica: Kako ti je sa ovim šećerom? A ja njoj, kojim šećerom? Kaže ona meni primate inzulinsku terapiju. Rekoh ne primam, misleći da je ona pogriješila karton. Kaže ona – vi ste na antidepresivima, kažem ja kakvim antidepresivima nemam pojma o čemu pričate”, rekao je Prašljivić.

Nakon provjere, njemu je saopćeno da je u sistem provaljeno.

“Vi ste jedan od onih, tako mi je rečeno. Znate nama je neko provalio u sistem na neki način, iskorištavaju vaše lične podatke i na osnovu toga oni izdaju recepte i podižu lijekove u apotekama u Sarajevu”, naveo je Prašljivić.

I jedan pacijent koji je želio ostati anoniman ispričao je svoje iskustvo gdje su mu pripisali lažnu inzulinsku dijagnozu.

“Sad se ja pitam da li da doživim neku, ne d’o Bog, nesreću, da li ja mogu biti adekvatno liječen i da li se meni može dati terapija koja pirpada zdravom čovjeku ili će mene liječiti kao dijabetičara”, naveo je on za AJB.

Zavod zdravstvenog osiguranja KS i Dom zdravlja prebacuju odgovornost a o svemu je informisano i Tužilaštvo KS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79