Nevjerovatno: Sanaciju krova zgrade Predsjedništva BiH započetu 2015. neće završiti do 2022.

Sanacija krova zgrade Predsjedništva BiH koji je dijelom stradao tokom masovnih protesta iz februara 2014. godine do danas nije završena! Ova informacija sročena je u zvaničnom aktu Službe za zajedničke poslove institucija BiH koja bi se uskoro trebala naći na sjednici Vijeća ministara BiH.

Naime, projekat oko sanacije krova zgrade Predsjedništva BiH započeo je još 2015. godine. Međutim, institucije BIH ga do danas nisu uspjele realizovati, pa je tako Vijeću ministara BiH predloženo da usvoji odluku kojom se projekat sanacije produžava čak do 2022 i to zbog “dugoročnog postupanja nadležnih institucija za izdavanje potrebnih dozvola“.

Naime, za sanaciju zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine “) Službi je 2015. odobreno 2.255.000 KM od čega 1.800.000 KM za sanaciju i rekonstrukciju krova, 100.000 KM za sanaciju dijela objekta uništenog u požaru te 355.000 KM za izradu projektne dokumentacije za zgradu Predsjedništva BiH.

Ovom Odlukom je završetak radova bio predviđen do 2017. godina. Obzirom da “radovi nisu tekli u skladu sa planiranom dinamikom”, usljed žalbi ponuđača te kompleksnosti samih predmeta nabavke, izmjenom odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta dinamika i realizacija radova pomjerena je za period 2017-2018. No, ni to nije ispoštovano.

Prvi postupak javne nabavke pokrenut je odlukom od 28. marta 2016. godine. Procjenjena vrijednost javne nabavke je iznosila 1.500.000,00 KM bez PDV-a. U predmetnom postupku javne nabavke ponudu su podnijela ukupno 3 ponuđača čije ponude nisu bile prihvatljive u odnosu na propisane uslove iz tenderske dokumentacije. S tim u vezi ugovorni organ je donio odluku o poništenju postupka javne nabavke radova na sanaciji krova na zgradi Predsjedništva BiH.

Nakon dva neuspjela pokušaja pronalaska firme koja će izvršiti sanaciju krova na zgradi Predsjedništva BiH, Služba za zajedničke poslove institucija BiH je 2017. raspisala treći tender. Krov, ali i cijela palata propadaju već godinama, a situacija je pogoršana nakon požara iz 2014. godine.

Name, još 2013.godine iz Službe za zajedničke poslove upozoreno je da je, zbog prokišnjavanja, na tavanu ove zgrade postavljeno 100 kanti koje sakupljaju kišnicu, kako bi bilo spriječeno dalje slijevanje vode u niže etaže. Upozoreno je i kako bi zbog toga moglo doći do urušavanja stropa.

Kako se navodi u zvaničnom aktu, Služba je po navedenom projektu do sada isplatila ukupno 1.734.361 KM. od čega: Izvođaču radova NEIMARI DOO 1.689.550 KM, stručnom nadzoru SAFEGA BOSNIA DOO 44.811 KM.

“Zbog složenosti projekta, uključenosti više stručnih institucija sa raznih nivoa (državni, entitetski, kantonalni) koji daju saglasnsti i odobrenja za pojedine faze projekta, većeg broja korisnika objekta i njihove specifičnosti, izgledno je da pružalac usluga neće moći realizirati ugovor do kraja tekuće godine, te da će račun za obavljene usluge moći ispostaviti tek nakon pribavljanja svih potrebnih saglasnosti na projektnu dokumentaciju”, kaže se u zvaničnom aktu Službe za zajedničke poslove BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79