Nezakonito zaposlena u inspekciju, pa završila u Stanivukovićevom kabinetu

Biljana Aničić, veterinarska tehničarka i aktivistkinja PDP-a, na šihterici je Odjeljenja za inspekcijske poslove, ali se na radnom mjestu nije pojavila od dana zaposlenja, 1. jula ove godine. Žurnal je od Gradske uprave zatražio više informacija, a odgovori su otkrili – nepotizam. Našli smo je – u kabinetu gradonačelnika.

Piše: Žana Gauk

„Nema kriminala i korupcije u Gradskoj upravi. Nema nepotizma“, u jednom u nizu svojih vanrednih obraćanja javnosti izjavio je PDP-ov gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Ipak, iza zatvorenih vrata uprave Banjaluke dešava se upravo suprotno. Bez ikakve zakonske procedure, na mjesto stručnog saradnika za administrativno-tehničke poslove zaposlena je Biljana Aničić, veterinarska tehničarka i gradonačelnikova stranačka koleginica, otkriva Žurnal.

Aničićeva je zavedena na šihtericu Odjeljenje za inspekcijske poslove, ali se na radnom mjestu nije pojavila od dana zaposlenja, 1. jula ove godine. Žurnal je od Gradske uprave zatražio više informacija, a odgovori su otkrili – nepotizam. Udruženim snagama službenika iz Kancelarije za građane, pošto gradonačelnikova pres služba ne želi da komunicira sa Žurnalom, i naše redakcije našli smo je – u kabinetu gradonačelnika.

Snježana Maleš, šefica Kancelarije, u početku nije bila raspoložena da otkrije sve gradonačelnikove karte. Na naš upit da li Aničićeva radi u Gradskoj upravi i na kojoj poziciji, kao i kada je proveden konkurs za prijem radnika i po kojem je osnovu upravo PDP-ova aktivistkinja osvojila stolicu, odgovorila je šturo:

„Obavještavamo vas da je imenovana zaposlena u Gradskoj upravi te je uvidom u elektronsku evidenciju prisustva zaposlenih radnika utvrđeno redovno dnevno prisustvo radnika Aničić Biljane. Imenovana je radni odnos zasnovala na određeno vrijeme u skladu sa zakonskim odredbama kojim je regulisana predmetna materija.“

Zgrada Gradske uprave je velika, a prema priznanju gradonačelnika ima i mnogo odjeljenja, pa je kao takva vrlo širok pojam. Oprostili smo novu kupovinu vremena slanjem odgovora koji to zapravo nisu pa smo uputili novi upit.

„U Odjeljenju za inspekcijske poslove Gradske uprave Banjaluka na spisku zaposlenih od 1. jula 2021. je Biljana Aničić i to na mjestu stručnog saradnika za administrativno-tehničke poslove, a inače je veterinarski tehničar. Prema našim informacijama, na radnom mjestu se od datuma zaposlenja nije pojavila. U odgovorima na prethodni upit od 23. septembra naveli ste da je, uvidom u evidencije, konstatovano njeno prisustvo na poslu. Kako to nije slučaj po šihterici navedenog odjeljenja, molim da mi odgovorite:

  1. Po kojim, kako navodite, zakonskim odredbama je regulisana predmetna materija?
  2. Kada je konkurs za prijem radnika raspisan?
  3. Gdje je objavljen?
  4. Koje su kvalifikacije radnice Biljane Aničić, inače veterinarskog tehničara, da bude imenovana za stručnog saradnika za administrativno-tehničke poslove?
  5. Da li je utvrđen povećan obim posla pa je imenovana primljena bez konkursa? Šta je razlog povećanja obima posla, ko je donio odluku o zaposlenju, ukoliko je odgovor na prethodno pitanje potvrdan?
  6. U kojem je tačno sektoru Gradske uprave zaposlena Aničićeva, s obzirom na to da se u Odjeljenju za inspekcijske poslove ne pojavljuje, a i vi navodite da se pojavljuje u Gradskoj upravi?“

Maleševa 27. septembra, ponovo izbjegavajući konkretne odgovore, ipak konačno i priznaje:

„Imenovana je rješenjem, shodno zakonskoj odredbi, bila raspoređena na radno stručni saradnik za za administrativno-tehničke poslove u Odjeljenju za inspekcijske poslove te je trenutno raspoređena na radno mjesto u kabinetu gradonačelnika. Kako smo vas i ranije obavijestili utvrđeno je njeno redovno prisustvo u Gradskoj upravi.“

Zanimljivo, pitanja bez odgovora su kada i gdje je bio oglašen konkurs; ako nije bilo konkursa, koji je to obim posla povećan; ako je trenutno smanjen obim posla, zašto je Aničićeva i dalje zaposlena u Gradskoj upravi i kako to da je završila baš u kabinetu gradonačelnika Draška Stanivukovića?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79