Nezavisni odbor dao konačnu riječ: Traže smjenu komesara Halilovića

Odluka o smjeni komesara je donesena jednoglasno, nakon što je Vlada donijela negativnu ocjenu o njegovom radu, potvrdio je predsjednik Nezavisnog odbora Mirsolav Kružik.

Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara na današnjoj sjednici donio je konačni prijedlog odluke o smjeni aktuelnog komesara MUP-a Kantona Sarajevo Mevludina Halilovića.

Ovu informaciju za Faktor potvrdio je Miroslav Kružik, predsjednik Nezavisnog odbora.

– Odluka o smjeni komesara je donesena jednoglasno, nakon što je Vlada donijela negativnu ocjenu o njegovom radu. Odluku o njegovoj smjeni donijelo je šest članova koji su prisustvovali sjednici, te će ona putem ministra MUP-a biti upućena Vladi, koja će donijeti konačnu odluku – kazao je Kužik.

Podsjetimo, sredinom februara Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara Skupštine KS dao je negativnu ocjenu na Halilovićev rad, čime su stvoreni preduvjeti za njegovu smjenu. Halilovićev rad ocijenjen je nezadovoljavajućim baš u trenucima kada je policija uspješno sprovela akciju lociranja i likvidiranja masovnog ubice Edina Gačića, što je dodatno rasplamsalo nezadovoljstvo pripadnika MUP-a.

U obrazloženju negativne ocjene problematizovan je Halilovićev rad 2018. godine, naročito neprovođenje disciplinskih postupaka u Upravi policije MUP-a KS kada je riječ o slučaju Dženan Memić, kao i činovanje policijskih službenika, penzionisanje, selektivna primjena zakona te narušena sigurnosna situacija. Halilović je u više navrata poručio da je ocjena Nezavisnog odbora sramotna, te politička, jer su njegovi članovi dobili zadatak da ga smijene prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments