Ni nakon 365 dana ne znamo zašto je pao skupocjeni američki helikopter

Iako se navršava godina dana otkako se kod Visokog prevrnuo skupocjeni helikopter Oružanih snaga (OS) BiH, još nije saopšten uzrok ove nesvakidašnje nezgode.

Tokom redovne letačke obuke pripadnika Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane OS BiH, na poligonu za letačku obuku, ova letjelica se prevrnula na tlu 13. aprila 2022.

Radi se o helikopteru Bell Huey II s četiri člana posade, od kojih niko nije povrijeđen.

“Na helikopteru ima vidljivih oštećenja. Nadležne službe OS BiH trenutno sprovode istragu o uzrocima prevrtanja letjelice. Po okončanju istrage biće više informacija”, saopšteno je nakon nezgode iz Ministarstva odbrane (MO) BiH.

Ni godinu kasnije, iz resornog ministarstva ne otkrivaju ništa detaljnije informacije.

“Sve formalne procedure i postupci u vezi sa istragom o prevrtanju helikoptera 13. aprila 2022. kod Visokog još nisu okončani”, rekli su za “Nezavisne novine” iz MO BiH.

Inače, naši izvori ranije su istakli da je pitanje “da li će biti uopšte moguće helikopter vratiti u stanje upotrebljivosti ili će možda moći samo da se koristiti za rezervne dijelove”.

Na naša pitanja kolika je šteta na letjelici, ko će da je podmiri te da li će helikopter biti popravljan ili je popravka nemoguća, iz resornog ministarstva nisu odgovorili.

“MO i OS BiH uvijek o ovakvim događajima nastoje korektno informisati javnost. Pošto se radi o sredstvu koje je od strateške važnosti za OS BiH, skrećemo vam pažnju da u procesu informisanja o ovom događaju nećemo odstupati od prakse kakva je i u susjednim zemljama po pitanju takvih događaja”, naveli su u odgovoru iz MO BiH.

Oštećeni helikopter doniran je MO BiH, odnosno OS BiH, zajedno sa još tri ovakve letjelice, čija je primopredaja, podsjetimo, obavljena u decembru 2021. godine.

Prema dostupnim informacijama, ugovor o nabavci ukupno je vrijedan 38.539.378 američkih dolara, od čega je BiH učestvovala sa 4.360.000 dolara, a preostali iznos obezbijedila je Vlada SAD.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79