Nihad Uk o razvoju Sarajeva: Mnogi projekti su trebali biti okončani prije 15 godina

Veliki potencijal u različitim oblastima kojim raspolaže Kanton Sarajevo (KS) neophodno je staviti u funkciju njegovih građana, a radi podizanja kvalitete života, očuvanja okoliša i sveukupnog prosperiteta.

To podrazumijeva otvorenost i transparentnost vlasti, njeno djelovanje u skladu sa strateškim dokumentima, kao i uvažavanje građanskih inicijativa orijentiranih ka realizaciji utvrđenih prioriteta.

Istaknuto je to danas povodom panel diskusije pod nazivom “Vizija razvoja Kantona Sarajevo“, koju je danas u Sarajevu organizirao Institut za razvoj i evropske integracije (IREI).
Sudionike skupa pozdravio je premijer KS-a Nihad Uk, najavljajući realizaciju brojnih infrastrukturnih i drugih projekata u skladu sa Strategijom razvoja KS 2021-2027, dokumenta kojim se utvrđuju razvojni prioriteti, uključujući sve njegove dimenzije – ekonomsku, društvenu, okolišnu i prostornu.

Istaknuo je riješenost vlasti u Kantonu Sarajevo da uloži dodatne napore u procesu digitalizacije kako bi građanima olakšali pristup određenim resursima i servisima i time nastaviti jačati transparentnost djelovanja u svim segmentima, prenosi FENA.

Izrazio je žaljenje što su stvari koje su u fokusu, tek nedavno započete, te što se kasni s realizacijom projekata koji su trebali biti okončani prije 10, 15 i više godina, navodeći kako je tome kumovala nestručnost i korumpiranost određenih struktura u proteklom periodu.

Istovremeno, istaknuo je značaj aktuelnih projekata u oblasti javnog saobraćaja, uključujući izgradnju biciklističkih staza, uvođenje javne led rasvjete, izgradnju i obnovu određenih objekata, poput KSC Skenderija, Akademije scenskih umjetnosti, Univerzitetske biblioteke, Kampusa…, te rekonstrukciju 45 ulica na području Kantona.

“Želja nam je da u ovom mandatu otpočnemo projekte koji će prošiririti javni gradski saobraćaj u KS-u”, kazao je Uk.

Podsjetio je na značaj tog projekta za kvalitet zraka u glavnom gradu BiH u smislu manjeg korištenja osobnih vozila, odnosno kvaltetnijeg javnog prijevoza, uključujući i povezivanje Hrasnice i Dobrinje tramvajskim saobraćajem, a u perspektivi i šireg područja, trasom prema Šipu i Vogošći.

U tom je kontekstu, najavio i izgradnju uspinjače prema Igmanu, odnosno dalji angažman na uređenju infrastrukture olimpijskih planina i izgradnji novih sadržaja.

Za to se vežu ozbiljni investicijski planovi. Također, ukazao je na značaj razvoja lokalnih sredina izvan centralnog dijela Sarajeva.

U fokusu su i dva regulaciona plana koji se odnose na prostor „Vase Miskina Crnog“ i kvadrant na Skenderiji.

Okosnica razvoja
Uk je potcrtao odlučnost kantonalne vlasti da poveća izdvajanja za naučno-istraživačku djelatnost kao okosnicu sveukupnog razvoja, te za oblasti turizma i kulture, kao i sve one djelatnosti koje mogu doprinijeti poboljšanju kvaliteta života građana.

Cilj panela, koji je okupio sudionike različitih profila, prilika je za otvaranje šire rasprave o perspektivi i smjernicama razvoja Kantona, dobroj praksi, novim idejama, kao i detektovanju problema i iznalaženju novih rješenja.

Ideja ovog događaja je, kako je rečeno, da inicira širu društvenu raspravu i omogući otvoren dijalog između donosioca odluka, vodećih eksperata, organizacija civilnog društva, akademske zajednice, međunarodnih organizacija, kao i samih građana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79