Nije imao vozačku dozvolu: Drogiran pregazio policajca i pobjegao

Na suđenju Ivanu Božiću za pokušaj teškog ubojstva policajca nastavljena su izlaganja svjedoka, među kojima je i psihijatrica koja je vještačila optuženika. Prema izvještaju Dalmatinskog portala, Božić je optužen da je vozeći Golf krajem novembra 2022. godine u Splitu udario policajca brzinom od 65 km/h, nakon čega je nastavio voziti u smjeru Solina.

Psihijatrica koja je vještačila Božića iznijela je podatke o njegovom psihijatrijskom stanju u mladosti, uključujući dijagnoze ADHD-a, poremećaja ponašanja i disocijalnog poremećaja ličnosti.

Prema njenom svjedočenju, Božić ima poteškoće s razumijevanjem motiva vlastitih postupaka, stvaranjem realnog pogleda na sebe i svoje ponašanje te razumijevanjem ponašanja drugih i shvaćanjem njihovih motiva, posebno u stresnim situacijama.

Advokat Vinko Ljubičić postavio je pitanje je li moguće da je Božić, zbog svoje strukture osobnosti i činjenice da nije imao položen vozački ispit, bio pod stresom nakon što je ugledao policiju na cesti. Psihijatrica je odgovorila potvrdno, što ukazuje na smanjenu ubrojivost optuženika, iako ne bitno.

Međutim, kada je Ljubičić pitao može li se utvrditi postojanje volje za počinjenje teškog kaznenog djela, vještakinja je opravdala šutnju optuženika tvrdnjom da nije moguće rasvijetliti motive njegovih postupaka.

Toksikološkim vještačenjem potvrđeno je da je Božić konzumirao marihuanu, kokain i Diazepam, ali nije bilo moguće precizno odrediti kada je tačno to učinio.

Božić je izrazio nezadovoljstvo vještačenjem, tvrdeći da se radi o “copy-paste” nalazu sličnom nalazu njegovog cimera u ćeliji.

Ove izjave svjedoka i optuženika pružaju dodatne uvide u složenost ovog slučaja, koji će dalje biti predmet analize i rasprave u sudnici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79