Nije tačno da muslimani i hrišćani ne mogu živjeti u harmoniji u BiH

Građani Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, poručuju kako muslimani i hrišćani u tom gradu kao i u cijeloj zemlji mogu živjeti skupa u miru i slozi, reagujući na nedavnu izjavu Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, da je BiH primjer kako muslimani i hrišćani ne mogu naći koegzistenciju.

Reporteri Anadolu Agency (AA) u bh. glavnom gradu su proveli anketu među građanima o Dodikovoj izjavi u kojoj je kazao da muslimani i hrišćani ne mogu živjeti u harmoniji u BiH.

Nafija Mehmedović, stanovnica Sarajeva, smatra da takve Dodikove izjave nisu uopšte tačne jer su Sarajeva kao i BiH multikulturalne sredine.

– Ja već 20 godina živim u Sarajevu, a dolazim iz Krajine gdje je manja populacija kršćana. Sarajevo je multikulturalan grad i ja nikada nisam imala problema ni sa jednim kršćaninom. Čak ovdje ima i jedna radnja s kojom sasvim normalno poslujemo. Zato njegova konstatacija nije uopšte tačna. Mi živimo ovdje zajedno već dugi niz godina i ne vidim nikakav razlog potencirati na tome i praviti razdor među narodima jer mi svi ovdje nosimo iste probleme i pokušavamo da dođemo do rješenja, bez obzira o kojem se političaru radi. Mislim da je svim narodima u interesu da dobro živimo, kvalitetan život da imamo, da su nađe ekonomske prilike dobre i da naša omladina ne ide odavde, bez obzira da li se radi o muslimanima ili kršćanima – kazala je Mehmedović.

“Dijele nas samo lideri”

Hasib Fejzić iz Sarajeva ističe također da muslimani i kršćani u Bosni i Hercegovini mogu sigurno živjeti skupa bez bilo kakvih problema.

– Dijele nas samo ovi lideri. U Bosni i Hercegovini ima i Srba, Hrvata, Bošnjaka, ostalih, koji žive skupa. Ove podjele prave samo nacionalne partije koje hoće sebi da obezbijede radna mjesta, a to je da narod ponovo glasa za njih – rekao je Fejzić.

Sarajlija Kasim Džaka također smatra da je Dodikova izjava “velika glupost”, dodajući da je Bosna i Hercegovina građanska država.

– Ako budu plemena, ‘zijanili’ smo i ne bi ovdje bilo napretka. Ovdje svi mogu živjeti u miru zajedno. I prije smo živjeli, niko nikom nije smetao, a otkako su došli ovi nacionalisti, došao je rat, nemir, neimaština, bijeda. Ako BiH ne bude građanska, svijet je digao ruke od nas – kazao je Džaka.

Još jedan građanin bh. glavnog grada napominje da Evropa treba, ustvari, da uči od Bosne i Hercegovine kada se radi o suživotu i multikulturalnosti.

– Ovdje su u krugu od tristo metara i sinagoga, katedrala, džamija, pravoslavna crkva. Ovdje je život, a ono što rade ovi na vlasti je van pameti, to nigdje u svijetu nema šta se ovdje radi – dodao je.

“Ne mogu da shvatim odakle takve izjave”

Eli Tauber, istaknuti član Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini, kazao je također da Dodikova izjava nema nikakvo uporište u realnosti.

– Ne mogu da shvatim odakle takve izjave. To je jedna od brojnih izjava koje je dao Dodik, a koje nemaju nikakvo uporište. Smatram da to nije uopšte tačno jer ako Jevreji i muslimani ovdje mogu da žive zajedno, a to je već dokazano pet stotina godina, ne vidim kakve veze imaju hrišćani, koji su imali u vjerskom smislu mnogo bliže veze sa muslimanima, odnosno sa islamom, nego što je imalo jevrejstvo – kazao je Tauber, dodajući da ima mnogo prijatelja i komšija islamske vjeroispovijesti s kojima ima odlične odnose.

Nikola Turalija koji živi u Sarajevu istakao je da je Dodik pogriješio u svojoj izjavi o tome da muslimani i hrišćani ne mogu živjeti u slozi u BiH.

– Ja lično nemam problema s muslimanima. U mojoj ulici skoro su sve muslimani i mi se dobro slažemo i živimo bez problema, pomažemo se – rekao je Turalij.

Dodik se nedavno obratio poslanicima u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS na posebnoj sjednici i tada kazao da muslimani i hrišćani ne mogu živjeti u harmoniji u BiH, što je izazvalo veliku polemiku i kritike u bh. javnosti.

– Bosna i Hercegovina je primjer kako hrišćanska i muslimanska zajednica ne mogu naći koegzistenciju – rekao je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79