Nikad nije kasno: Marihuanu u BiH sadi sve veći broj starijih osoba i umirovljenika

Da je sadnja i prodaja indijske konoplje zabranjen, ali unosan biznis dobro je poznato. Tako su se brojni u Hercegovini u posljednje vrijeme okrenuli ovom ‘poslu’. Na području Hercegovine policijske službe otkrile su brojne zasade, a plantaže su ‘padale’ u Čapljini, Posušju, Čitluku, Mostaru, Konjicu, Nevesinju, Bileći, Trebinju…

I dok su nekad marihuanu uglavnom sadili mladi, za poljoprivrednu proizvodnju iste odlučuje se sve više osoba starije životne dobi, pa čak i umirovljenika.

Jedan od najsvježijih primjera je otkrivanje plantaže u Posušju.

Tamo su policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a ŽZH, zajedno sa policijskim službenicima PU Posušje i Specijalne policije MUP-a ŽZH krajem srpnja izvršili pretragu obiteljske kuće i pratećih objekata u mjestu Vrpolje. Prilikom pretrage policijski službenici su u prostoriji koja je u sklopu obiteljske kuće pronašli i izuzeli nasad od 39 zelenih stabljika indijske konoplje, kompletnu opremu za laboratorijski uzgoj opojne droge „Marihuane”, veći broj sjemenki indijske konoplje, te određenu količinu streljiva. Nakon izvršene pretrage uhićeni su supružnici starosti 67 i 64 godine.

Krajem prošlog mjeseca (30. kolovoza) policijski službenici Policijske postaje Konjic i Odjela krim policije PU Konjic su, temeljem prikupljenih saznanja i sačinjenog plana, izvršili pregled terena u mjestu Vrbići, općina Konjic, gdje je pronađena parcela na kojoj se nalazio nasad s 14 stabljika marihuane. Zbog iste je uhićen 56-godišnjak koji je doveden u vezu s navedenim djelom. Nad njim je urađena krim. obrada, a policija je došla do saznanja o još jednom nasadu na kojemu je pronađeno 39 stabljika marihuane.

Prije tri dana, točnije 2. rujna Federalna uprava policije u Čapljini je otkrila plantažu s 84 stabljike visine do 2,5 metra. Zbog iste je uhićen 59-godišnjak.

Isti dan zbog sadnje marihuane uhićen je 52-godišnji Mostarac. Njega su uhitili policijski službenici Sektora krim. policije MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, koji su postupajući po naredbi Općinskog suda Mostar izvršili pretres kuće i bašte u sklopu kuće koju koristi osumnjičeni, u mjestu Slipčići. Tom prilikom pronađena je određena količina zeljaste tvari koja asocira na opojnu drogu marihuanu, kao i veći broj stabljika u bašti.

Hercegovačka “trava” koja je tražena na europskom tržištu sadi se krajem travnja, a bere u listopadu. Cijena kilograma na crnom tržištu iznosi oko 2000 eura, ovisno o njezinoj kvaliteti.

S obzirom da je mirovina u BiH u visini režija ne čudi da i sve starije osobe i umirovljenici posežu za nedozvoljenim rabotama i kaznenim djelima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79