Nikola Džamonja uhapšen sedam godina nakon ranjavanja sedam gostiju kafića na Dobrinji

Tridesetčetverogodišnji Nikola Džamonja, osumnjičen za pokušaj ubistva, uhapšen je na Graničnom prijelazu Gorica, prilikom ulaska iz Hrvatske u BiH, potvrđeno je za Faktor.

Prema informacijama iz Granične policije BiH, državljanin BiH i Hrvatske uhapšen je u subotu, nakon što je graničnim provjerama utvrđeno da za njim traga PU novi Grad Sarajevo zbog pokušaja ubistva.

– Kontroliran je na ulasku u BiH na prijelazu Gorica. Državljanin BiH i Republike Hrvatske je predat službenicima PU Novi Grad MUP-a KS – saopćeno je iz GPBiH.

Nikolu Džamonju, koji se godinama nalazio u Splitu, sarajevska policija je tražila zbog pucnjave u naselju Dobrinja u kojoj je ranjeno sedam osoba.

Pucnjava se dogodila početkom augusta 2013. godine u kafiću “Kuća”, a kako se neposredno nakon ovog događaja moglo čuti, meta je bio vlasnik tog objekta Almedin Ćato, kojeg je Džamonja već jednom ranio prije ove pucnjave.

U vrijeme kada se desila pucnjava, Džamonja je već bio u bijegu od policije zbog tog ranijeg okršaja.

Džamonja, koji se sumnjičio da je zajedno sa još jednom nepoznatom osobom otvorio nasumičnu vatru na goste kafića, pobjegao je i sve vrijeme nakon ovog događaja bio je nedostupan policiji.

Policija je tragala i za njegovom tadašnjom djevojkom, a sadašnjom suprugom Anelom Džamonja, koja je također pobjegla sa njim u Split.

Kao povod za ovaj napad spominjao se navodni novčani dug koji je Ćato imao prema njemu.

Džamonja je prošle godine, nakon što je uhapšen u Hrvatskoj sa “škorpionom” oko vrata u kojem je bilo 19 metaka, za tamošnje medije negirao da je pucao u kafiću na Dobrinji, iako je ranije novinarima u BiH potvrdio da jeste.

– Kako osim bosanskog imam i hrvatsko državljanstvo, ja bih mirne duše odgovarao za svako ovo djelo za koje me se tereti, ali pred hrvatskim pravosuđem, gdje se mogu izvesti dokazi, a gdje se ipak ne sudi samo na osnovi pretpostavki i nagađanja kao u BiH – ispričao je prošle godine za Slobodnu Dalmaciju Džamonja.

On je kazao kako “smatra da u BiH ne bi imao pravično suđenje” i zato se skriva u Splitu, gdje živi u stanu pokojnog oca Javorka Džamonje, pripadnika HOS-a i nekadašnjeg tjelohranitelja generala Janka Bobetka.

– Rekao sam da sam sve to ja napravio, a nisam ništa. Prava je istina da je tada na Dobrinji ranjeno osam ljudi, a ne sedam. Osmi je bio sin osobe visokorangirane u bosansko-hercegovačkom zatvorskom sistemu, i to ranjavanje su svi mediji prikrili. Nisam ranio ni Emira Hodžića pred kafićem “Prego” nekoliko mjeseci prije ove pucnjave, a i to su mi natovarili – tvrdio je u hrvatskim medijima Džamonja.

Iz MUP-a kantona sarajevo potvrđeno je za Faktor da je Džamonja jučer predat u dalju nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79