NiP: Ukoliko vlast nastavi ignorisati poskupljenje goriva, pozivamo građane na proteste

– Nastavak rasta cijene nafte i naftnih derivata u Bosni i Hercegovini traži hitnu reakciju vlasti na nivou Bosne i Hercegovine kako bi se barem djelimično zaustavila lančana reakcija poskupljenja i udar na džepove građana, navodi se u reakciji Naroda i Pravde.

Iz Naroda i Pravde podsjećaju da je još u martu u parlamentarnu proceduru upućen Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH kojim je bilo predviđeno ukidanje akciza na gorivo što bi dovelo do značajnog pojeftinjenja goriva na benzinskim pumpama u BiH.

– Nažalost, iako je zakon usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta BiH u hitnoj proceduri, on je u Domu naroda kroz proceduralno odugovlačenje faktički oboren. Danas kada se cijena goriva na pumpama u Bosni i Hercegovini skoro dostigla 4 KM po litru, vladajuća koalicija SDA-HDZ BiH-SNSD-DF potpuno ignorira lančanu reakciju koju izaziva ova visoka cijena goriva. Upornim nečinjenjem vlast faktički zarađuje na svojim građanima kroz ubiranje akciza i povećanog iznosa PDV-a, ističe se.

Vijeće ministara BiH ni na koji način nije odgovorilo izazovu vala poskupljenja i inflacije sa kojim se građani Bosne i Hercegovine suočavaju već mjesecima, dodaju iz Naroda i Pravde.

– Jasno treba kazati kako su kadrovi i zastupnici SNSD-a i HDZ-a BiH blokirali smanjenje cijena goriva, a sam predsjednik SNSD-a Milorad Dodik se narugao građanima tvrdeći da broj automobila na ulicama govori o tome da građanima gorivo nije skupo. Pozivamo i opoziciju u bosanskohercegovačkom entitetu RS da zajednički pošaljemo poruku vladajućoj koaliciji na nivou BiH kako životni interesi građana moraju biti prioritet. Smatramo da odgovor na ovakvo ignoriranje poskupljenja mogu i trebaju biti protesti u svim dijelovima BiH jer su svi građani jednako pogođeni. Opozicija mora izaći sa jedinstvenim stavom i jasno adresirati ko su oni koji ne žele da pomognu građanima. Ukoliko vlasti konačno ne poduzmu određene mjere u narednih 15 dana bit ćemo primorani pozvati građane da protestom iskažu neslaganje sa ovakvom nebrigom za građane, navodi se u saopćenju.

Prema stavu Naroda i Pravde Vijeće ministara BiH mora izaći sa setom mjera kojima bi se odgovorilo na aktuelnu krizu i val poskupljenja a Parlamentarna skupština BiH mora hitno usvojiti predložene zakone kojima bi se barem djelimično umanjile cijene goriva.

– Zemlje Evropske unije, pa čak i zemlje u okruženju kao što su Srbija i Hrvatska, konstantnim mjerama nastoje ograničiti i sniziti cijene naftnih derivata. Nažalost, vlast u BiH je cjelokupan teret poskupljenja prebacila na građane BiH pri tom ih vrijeđajući raznim izjavama i neosnovanim tvrdnjama. Na ovako indolentnom odnosu jasno se očituje šta ova vlast misli o vlastitim građanima, stoji na kraju saopćenja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79