Nisu ni krenuli u realizaciju ideja, a već se pravdaju: Ljubić ponavlja da treći entitet ne krši načela Daytonskog sporazuma

Treći entitet u duhu je Daytonskog mirovnog sporazuma, izjavio je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS), koji okuplja hrvatske parlamentarne stranke u BiH.

Ljubić je u intervju za Nacional govorio o aktuelnoj političkoj krizi u BiH izazvanoj neuspjehom pregovora o promjenama izbornog zakona, kao i o predstojećim općim izborima, koji su raspisani za 2. oktobar.

Ljubić je objasnio i značenje pisma koje je predsjednik HNS-a Dragan Čović 4. maja poslao predstavnicima međunarodne zajednice, najavivši da će HNS “pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju Bosne i Hercegovine”, ako se ne postigne dogovor o paritetu vlasti u Federaciji BiH.

Ljubić je, između ostalog, rekao kako su “prava konstitutivnih naroda izvornija i važnija od prava entiteta. Entiteti su posljedica ili izraz prava svakog od triju konstitutivnih naroda na određeni oblik i stepen institucionalne i teritorijalne autonomije”.

“Tako je izvornim Daytonom Republika Srpska bila izraz konstitutivnih prava Srba, a Federacija BiH konstitutivnih prava Bošnjaka i Hrvata. Skladno spomenutoj odluci Ustavnog suda, legitimno je da BiH ima dva, tri ili pet entiteta, kao što je legitimno i da ne bude ni jedan, ako se legitimni politički predstavnici triju konstitutivnih naroda s time slože. Dakle, ‘treći entitet’ je sasvim u duhu Daytona, on ne predstavlja kršenje temeljnog načela Ustava BiH i sporazuma u Daytonu. U normalnim okolnostima za njegovu uspostavu potrebna je saglasnost političkih predstavnika tri konstitutivnih naroda”, izjavio je Ljubić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79