Njemačka ambasada u BiH: Potpuno neprihvatljive prijetnje smrću Christianu Schmidtu

Ambasada Njemačke u BiH najoštrije osuđuje prijetnje smrću upućene prema visokom predstavniku Christianu Schmidtu na skupu “Sloboda” u Banjoj Luci.

– Sloboda govora i sloboda okupljanja su osnovni stubovi demokratije. Savezna vlada Njemačke podržava i promovira osnovne slobode. Međutim, ove slobode se moraju odgovorno primjenjivati i sprovoditi. Ali, Savezna vlada najoštrije osuđuje svaku zloupotrebu – kažu iz Ambasade Njemačke, te dodaju:

– Prijetnje smrću visokom predstavniku Christianu Schmidtu izrečene u Banjoj Luci na protestnom skupu protiv njegove odluke o Zakonu o nepokretnoj imovini u RS, donesene 20. aprila, ne opravdavaju pravo na slobodu govora i potpuno su neprihvatljive. Savezna vlada Njemačke očekuje da vlasti RS-a, a u okviru važećeg zakonodavstva poduzmu mjere protiv odgovornih i da ih pozovu na odgovornost.

Podsjetimo, na skupu u Banjoj luci pjevale su se pjesme koje se mogu protumačiti kao prijetnje smrću Christianu Schmidtu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79