Njemačka policija uhapsila dva državljanina BiH zbog ilegalnog uvoza naoružanja

Njemačka policija je u opsežnoj akciji uhapsila dva državljanina Bosne i Hercegovine, braću u dobi od 47 i 48 godina, zbog sumnje da su ilegalno uvozili naoružanje iz zemalja bivše Jugoslavije i preprodavali ga u Njemačkoj, saopšteno je iz kancelarije javnog tužioca u Berlinu.

Prema informacijama koje su iznijeli njemački mediji, braća su, pretežno, krijumčarili pištolje, ali su također bili uključeni i u ilegalnu trgovinu vojnim naoružanjem, uključujući puške. Inicijalni pokretač istrage bila su saznanja njemačke bezbjednosne agencije, koja je dobila informacije iz BiH.

Tokom akcije, policija je izvršila pretrese tri stana u Berlinu, kao i jednog skladišta. Također, jedan stan je pretresen u Donjoj Saksoniji. Akcija je bila obimna, uključujući i specijalne policijske snage.

Policija je zaplijenila naoružanje, municiju, kao i značajnu količinu novca – čak 78.000 eura u gotovini. Također su oduzeti zlatni nakit, luksuzni satovi i jedan automobil. Braća su pod istragom od juna 2023. godine i sumnjiče se za kršenje zakona o naoružanju, ucjenjivanje i pranje novca.

Dodatno, za 47-godišnjakom je već postojao nalog za hapšenje od okružnog suda u Tiergartenu. Prethodno je bio optužen za ucjenu, nakon što je krajem januara pokušao iznuditi novac od jednog pojedinca.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79