Njemačka traži 60.000 vozača kamiona, poslodavci obećali bolje plaće i uvjete

Njemačkoj trenutno nedostaje između 45.000 i 60.000 vozača kamiona, a ta država bi mogla doživjeti i kolaps logistike i trgovine, prenose njemački mediji.

Posao vozača kamiona postao je neatraktivan zbog niskih plaća i loših radnih uvjeta, što predstavnici špedicijskih kompanija namjeravaju promijeniti, a navodno žele i ciljano privući više žena među profesionalne vozače kamiona. Trenutno je tek 1,7 posto žena među svim vozačima kamiona u Njemačkoj.

Prema podacima Saveza za špediciju i logistiku (DSLV), police supermarketa uskoro bi mogle biti prazne.

– Nalazimo se na rubu kolapsa u snabdijevanju i logistici – izjavio je portparol udruženja Dirk Engelhard.

Godišnje u Njemačkoj u penziju odlazi oko 30 hiljada vozača kamiona, dok se branši priključuje tek oko 15 hiljada novih, odnosno upola manje.

Više od trećine vozača ima 55 i više godina, a tek 2,5 posto je mlađih od 25 godina. Samim tim, 40 posto vozača kamiona moglo bi otići u penziju u sljedećih 10 – 15 godina.

Prema procjenama Svjetske banke, Njemačkoj će 2030. nedostajati 150 hiljada vozača kamiona. Iz udruženja zahtijevaju poduzimanje mjera potrebnih da bi zanimanje vozača kamiona bilo što atraktivnije mladim ljudima, piše ZDF.

– Obim transporta se povećava. Tome je doprinijelo i snažno povećanje u online trgovini. Upražnjena radna mjesta ne mogu više popuniti ni vozači iz istočne Evrope. Ovo nije horor – scenarij koji prizivamo, ovo je kolaps u snabdijevanju koji nam zaista dolazi velikom brzinom – istakao je Engelhard.

 

Sutra dženaza tragično nastradalom 17-godišnjaku

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79