Njemački ambasador žestoko reagovao: Milorad Dodik odmah mora biti kažnjen…

“Što se tiče Valentina Inzka, zahvaljujemo mu na radu u očuvanju mira i pomirenja u različitim segmetnima društva”, kaže Sautter.

Ambasador Günter Sautter, predstavnik Njemačke u Ujedinjenim nacijama, kritikovao je u svom obraćanju izlaganje Milorada Dodika, osudivši njegove uvrede na račun Valentina Inzka i sudija Ustavnog suda BiH, rekavši da verbalni napadi i neprimjeren jezik ne smiju biti tolerisani

“Mislio sam da će ovaj sastanak otvoriti mogućnost za dijalog o situaciji u BiH, a slušao sam jako dug monolog pun personalnih napada na visokog predstavnika. Mislim da ovo nije način na koji Vijeće sigurnosti treba razgovarati”, rekao je.

Istakao je da je posvećenost međunarodne zajednice bitna naročito nakon izlaganja Dodika.

Skandalozno obraćanje Dodika pred UN-om: Izvrijeđao Inzka, nazvao ga monstrumom

“Što se tiče Valentina Inzka, zahvaljujemo mu na radu u očuvanju mira i pomirenja u različitim segmetnima društva, nastavljamo podršku vama i vašem uredu. Pozdravljamo rad Ustavnog suda i međunarodne sudije. Njihovo iskustvo je ključno kako bi se uspostavilo sudstvo u skladu s Dejtonom. Verbalni napadi i neprimjeren jezik protiv suda ne smije biti tolerisan”, rekao je njemački ambasador.

Zaključio je da je Upravni odbor Vijeća sa očuvanje mira više puta izrazio posvećnost teritorijalnom integritetu BiH kao suverene države te da stoje pri ovoj posvećenosti, posebno nakon govora Milorada Dodika, prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79