Nova prevara: Kliknuo na link iz poruke i ostao bez para na računu

U posljednje vrijeme, regijom kruži nova SMS prevara koja dovodi do skidanja novca s računa građana koji na nju nasjednu. Prema dostupnim informacijama, pojedinim osobama stižu poruke u kojima se obavještava da je nemoguće isporučiti paket zbog navodne pogrešne adrese stanovanja.

Poruka koju šalju prevaranti glasi: “Isporuka paketa je prekinuta, jer nije imao kućni broj, ažurirajte na ovom linku”. Međutim, nikako ne preporučuje se klikanje na link, jer postoji rizik da budete žrtva hakera.

Nebojša Ž. iz Beograda, jedan od građana koji je pao žrtvom ove prevare, izjavio je za redakciju Blica kako je bio na poslu kada mu je stigla poruka. Budući da zaista očekuje dolazak paketa, kliknuo je na link i ubrzo shvatio da je riječ o prevari. Sa njegove kartice skinut je sav novac koji je imao, srećom, nije bila veća suma, ali ipak ostala je manja suma.

Pozivni brojevi iz kojih dolaze ove sumnjive poruke uključuju +977, što ukazuje na porijeklo iz Nepala, te +524, koji je namijenjen samo za lične komunikacijske usluge.

Uprava za zaštitu i spašavanje savjetuje građane da ne aktiviraju linkove ili otvaraju priloge nepoznatih poruka prije nego što budu sigurni o identitetu pošiljaoca. Također, preporučuje se izbjegavanje pozivanja brojeva s kojih stižu sumnjive poruke i stupanje u komunikaciju s pošiljaocem SMS-a.

Ozbiljne kompanije, javna preduzeća, državni organi i administratori sistema nikada neće tražiti od građana da unose svoje lične podatke putem SMS poruka. Prevaranti se često trude da linkovi u SMS porukama izgledaju što sličnije originalnim linkovima.

Ukoliko ste slučajno unijeli podatke o svojoj platnoj kartici, preporučuje se hitno obavijestiti banku kako bi se kartica blokirala i onemogućile neovlaštene transakcije. Također, ako ste unijeli korisničko ime, email adresu, lozinku ili ostale lične podatke za prijavu na e-banking, potrebno je odmah promijeniti pristupnu lozinku ili se obratiti banci radi izmjene lozinke.

U slučaju primjete da SMS poruka sadrži pravopisne greške, miješanje latinice i ćirilice ili dva jezika, kao i ako je upućena na nekoliko jezika (engleski i neki od B-H-S jezika), velika je vjerovatnoća da je riječ o prevari. Stoga, savjetuje se građanima da ne proslijeđuju sumnjive poruke prijateljima. Budimo oprezni i zaštitimo svoje podatke od prevaranata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79