Nova vlast, nova nafaka: Kako namjestiti i smjestiti kadrove osnovna je djelatnost većine stranaka

Nova vlast, nova nafaka

Kako došli, tako i otišli

Političke igre u OŠ “Avdo Smailović”: Nagrada za plagijatora ili kazna za Zlatnu značku?

Kako namjestiti i smjestiti kadrove osnovna je djelatnost većine stranaka. Opozicija je najglasnija kada su namještanja konkursa u pitanju, a kada opozicija dobije vlast, čini se postane još gora i tako ukrug godinama nakon rata. Svi se sjećamo najava “četvorke”, a ubrzo poslije “trojke” kako će na pozicije postavljati najstručnije, najbolje, sve po slovu zakona. Čak su govorili da će menadžeri sa vrhunskim rezultatima, bez obzira na stranačku pripadnost, ostati na pozicijama. I….naravno. Od toga nije bilo ništa piše Crna-Hronika.

Stanovnici Sarajeva odlično znaju da je mladi direktor Zavoda za izgradnju KS-a Mirza Hulusić (SBB) u tu ustanovu donio novu energiju, snagu, nove projekte. Zavod je na terenu bio sveprisutan. Počeli su radovi na Prvoj transverzali, projektu koji je više decenija čekao, kupio prašinu u ladici. Tokom tri godine mandata Hulusića završena je rekonstrukcija centralnog objekta Doma zdravlja Novi Grad, intenzivirani radovi na bazenu Fakulteta za sport i tjelesni odgoj, sanirana brojna klizišta, ažuriran katastar podzemnih instalacija….

– Da prijateljima i javnosti dam kratko obrazloženje – smatrao sam neukusnim trgovati jedinim resursom koji Sarajevo ima a koji smo krvlju platili – prostor (imovinu i grunt) za račun politike i sitnih prizemnih politikantskih interesa i velikih oblakodera i tornjeva. Tu se razlikujem sa politikama i nikad na tome nećemo biti isti, naveo je Hulusić uz napomenu da nije član nijedne političke stranke.

– Sa politikama i političkim strankama sam razriješio već godinama u natrag, naveo je u aprilu 2021., nakon razrješenja, Hulusić na čije mjesto je imenovana Belma Barlov. Od tada do danas nije pokrenut nijedan novi projekat, a još uvijek se čeka na završetak izgradnje podzemne garaže u Kolodvorskoj koja se gradi dvije godine. Rokovi su probijani nekoliko puta, a kraja nema ni na vidiku. Nije završen ni bazen na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj. Na Prvoj transverzali nema nijednog radnika, a i klizišta su u drugom, trećem, petom planu.

Nakon što je Upravni odbor Kantonalne javne ustanove Gerontološki centar za direktora ove ustanove na prvom konkursu izabrao Ismeta Skoku, Vlada Kantona Sarajevo nije dala saglasnost da se on i imenuje na ovu poziciju, pa je konkurs ponovljen. Na ponovljenom konkursu bilo je osam prijavljenih kandidata. Jedan nije dostavio potpunu dokumentaciju pa je obavljen intervju sa sedam kandidata nakon čega je za direktora imenovan Mirza Musa.

U julu 2021. za direktora Studentskog centra Sarajevo imenovan je Amar Dovadžija, član stranke Narod i Pravda, i kandidat “četvorke” za načelnika Općine Ilijaš 2020. godine.

Smijenjen je i direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Specijalista urgentne medicine Adem Zalihić je tokom mandata od Centra za edukaciju “Prim. dr Silva Rizvanbegović” napravio ustanovu po kvalitetu prepoznatljivu u Europi. Na edukaciju su dolazili stručnjaci iz brojnih gradova, država. Zahvaljujući animiranju direktora Zalihića na nekoliko lokacija u KS-u su postavljeni defibrilatori čije postojanje i upotreba mogu biti ključni za spašavanje osobe, koja doživi srčani udar, do dolaska Hitne pomoći. Zalihić je po uzoru na europske metropole formirao i jedinicu na motorima, koja je rasformirana prije nego što je počela sa radom. Nova direktorica Amra Bašić Živadinović nije smatrala da Sarajevo ima potrebu za takvom jedinicom, pa su motori, koji su donacija Općine Centar Hitnoj pomoći, proslijeđeni MUP-u KS-a.

Zalihić je, nakon što je Vlada KS imenovala Upravni odbor, ukazao na neregularnosti, odnosno da predsjednica Upravnog odbora Vesna Hadžiosmanović ne ispunjava uvjete propisane konkursom za izbor UO, odnosno da je starija od 65 godina.

Zalihićeva smjena je uslijedila nakon što izvještaji Hitne pomoći nisu usvojeni na sjednicama Skupštine KS-a iako je Hitna pomoć imala pozitivne izvještaje, te je načinjen značajan iskorak u radu ove zdravstvene ustanove na što su ukazivali i pojedini zastupnici u Skupštini.

Na čelo Doma zdravlja je 1. septembra za direktora imenovan Abel Baltić, kadar SDP-a.

Novi direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja je Muamer Kosovac, imenovan kao nestranačka osoba, na poziciju koja pripada NiP-u.

U septembru 2021. nakon samo 12 mjeseci mandata smijenjena je i Suanita Banda, direktorica JU Djeca Sarajeva. U njenu fotelju sjela je Alma Trnka.

Jeste li se ovo ljeto zapitali šta se dešava sa dječjim gradom na Skenderiji? Ovo ljeto nije bilo tobogana, šarenila, čarolije. Tužan je bio plato koji je prethodnih godina vrvio od mališana, igre, pjesme, smijeha. U januaru 2022. je smijenjen Amer Kapo, direktor koji je radio. Direktor koji je vraćao dugove dobavljačima, radnicima, poreznoj upravi, a istovremeno osmišljavao i realizovao zanimljive, različite i izuzetno posjećene programe. Na njegovo mjesto je došao Damir Petrinić. Ostali smo bez ljetnih sadržaja na Skenderiji, Sarajlije već strahuju da ćemo ostati i bez zimske čarolije koja je, tokom mandata Amera Kape, bila najomiljenije  okupljalište djece i omladine, Sarajlija i turista.

Institut prima nove radnike: “Jedino što rade je zapošljavanje ali samo podobnih”

I nova direktorica Bošnjačke gimnazije kadar je NiP-a Emela Mehmedspahić.

A kako NiP vodi računa o obrazovnim ustanovama dovoljno govori afera oko izbora direktora u OŠ “Avdo Smailović” u kojoj se pod svaku cijenu želi “progurati” nastavnik koji je priznao da je falsifikovao prezentaciju programa rada.

Način kadriranja NiP je pokazao i zapošljavanjem u Institut za preduniverzitetsko obrazovanje. U tu ustanovu kadrovi su se zaposlili po preporuci, ličnom doživljaju, osjećaju i vezi.

Uglavnom, u KS-u ništa novo, kako direktori dođu, tako i odu, smjenom vlasti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79