Novalić poručio penzionerima: Vas 428 hiljada u FBiH ste prioritet u budžetu

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenik premijera FBiH, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača danas su u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu održali sastanak s predstavnicima federalnih saveza udruženja penzionera Redžom Mehićem, Ivom Kožulom i Hasom Halilovićem.

Na sastanku je posebno istaknut partnerski odnos Federalne vlade i predstavnika penzionera, koji se posebno ogleda u zajedničkom radu od početka reforme penzionog sistema i donošenja Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Predstavnici Vlade FBiH su istakli da su penzioneri, njih 428 hiljada u Federaciji, prioritetna kategorija u Budžetu te da je očuvanje stabilnosti penzionog sistema i nastavak redovnosti isplate penzija jedan od glavnih zadataka vlade i u vrijeme pandemije.

Upravo uvažavajući ovaj odnos, kao i cjelokupnu situaciju izazvanu pandemijom, te probleme s kojima se penzioneri susreću, zaključeno je da su svi učesnici današnjeg sastanka opredijeljeni da zajedno rade na iznalaženju mogućnosti za poboljšanje statusa penzionera, čime će sačuvati dignitet ove populacije. Također, sagovornici su saglasni da su zahtjevi penzionera opravdani te da će se odmah po stvaranju prvih uslova pokrenuti i konkretne aktivnosti na poboljšanju njihovog položaja.

Predstavnici penzionera su još jednom pozdravili napore ove vlade na provedenoj reformi penzionog sistema u FBiH, koja je rezultirala Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, te potom isplatom penzija s Jedinstvenog ručuna trezora Federacije BiH. Ocijenjeno je da ona od početka daje pozitivne rezultate i prvi put predstavlja značajan faktor stabilnosti i sigurnosti isplate penzija u FBiH.

Naglašen je i zajednički stav kojim se osuđuje svaki pokušaj interesnih grupa za izmjenu zakonskog rješenja, kojim se, kako je ocijenjeno, može ugroziti penzioni sistem, a posebno njegova uspostavljena stabilnost.

Ministar Drljača je informirao predstavnike penzionera i da je na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH usvojen Program utroška sredstava resornog ministarstva, a kojim je za finansiranje i rad udruženja penzionera u 2021. godini planirano izdvajanje 80.000 KM. Zaključeno je da će Vlada FBiH i penzioneri nastaviti svoju saradnju, a sljedeći zajednički sastanak planiran je za maj.

Današnjem sastanku su prisustvovali i predstavnici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Federalnog ministarstva finansija te Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79