Nove mjere na svadbama u Srbiji: Dokaz o vakcinaciji, spisak gostiju 30 dana unaprijed, nema ljubljenja

Ilustracija

Broj vakcinisanih građana, kao i epidemiološke mjere doprinijeli su konačnom smanjenju broja zaraženih korona virusom, što ukazuje da bi organizacija svadbi i proslava mogle uskoro da počnu.

Iako je Srbija još uvijek pod “kovid” mjerama, uslovi koji su predhodno postavljeni za organizovanje slavlja skoro da su ispunjeni, a to je nedavno potvrdio i sam predsjednik Vučić, rekavši da se nada da će već od juna mjeseca moći da se prave slavlja, piše Blic.

– Što se ljudi tiče od 7. ili 8. otvorićemo restorane i kafiće i u zatvorenom. Zamoliću Krizni štab da to usvoji. I nadam se da ćemo vidjeti jedno kolektivno vjenčanje, možda već za Vidovdan – kazao je Vučić.
Kako će izgledati svadbeno slavlje za vakcinisane zvanice

Članovi medicinskog dijela Kriznog štaba nedavno su istakli, svadba uz sve srpske običaje biće moguća samo za vakcinisane goste ili one koji donesu negativan test.

Na pitanje kako će izgledati svadbe dr Predrag Kon je rekao da ni sam ne voli to što govori i da će svadbe morati da budu ili pod maskama, ili će gosti morati da budu vakcinisani ili negativni na virus ili ih neće biti.

– Zavisi od mladenaca i organizatora da li će tražiti vakcinu ili test, to je jedan dio priče. Ako su svi takvi onda ove dalje mjere nisu neophodne. Ako ne, onda mora da se nose maske i nema grljenja – rekao je Kon.

Dr Kon da je rekao i da je Srbija na pravom putu i da bez dileme “polako izlazi iz ove situacije” i dodao da Srbija trenutno dobro stoji zbog imunizacije.
Slavlje na otvorenom

Iako još uvijek nije zvanično potvrđeno, prema nekim tvrdnjama postoji opcija da se slavlje odobri pod vedrim nebom, odnosno na otvorenom prostoru. Kako nam iz hotela za organizaciju proslava kažu ovo još nije potvrđeno ali oni ipak trenutno rade na ispunjenju ovog uslova ukoliko ga nadležne službe usvoje.

Za sada nije poznato da li bi zvanice i ovom prilikom bile prinuđene da nose masku, i koliki razmak bi se ovom prilikom zahtijevao, ali kažu da bi sigurno hotel ili restoran morao da ima baštu i da će biti određeno od koliko kvadratnih metara.

Ako zvanice nisu vakcinisane, svadba ipak pod maskama i mjerama

Od obaveze nošenja maski mogu biti izuzeti samo pojedini muzički izvođači i to samo u trenutku izvođenja (pjevači, izvođači na duvačkim instrumentima), ali tada se preporučuje postavljanje fizičke barijere (od pleksiglasa ili drugog materijala koji se lako čisti i dezinfikuje) između njih i ostatka grupe. Maska za lice mora dobro da prijanja na nos i usta.

– Svaki drugi način korišćenja zaštitne maske se smatra nepravilnim i neprihvatljivim i ovlašćeno osoblje ima obavezu da osobu opomene, a po potrebi, i udalji, ukoliko se ne odazove opomeni – stoji u preporuci Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Opcija koja ostaje za slavlje pod mjerama prema riječima stručnjaka, neophodna je da bi se spriječilo širenje virusa, a evo kako bi izgledao protokol na ovoj zabavi.

– Na samom ulasku u salu za proslavu mjeriće se temperatura svim gostima. Razmak između stolova za kojim inače može sejdeti samo pet osoba, mora biti najmanje dva metra.

– Distanca je predviđena i prilikom ulaska u salu za proslavu , koja će morati biti najmanje dva metra.

– Ovakvim mjerama podijum za igru otišao bi u zaborav, jer svadbeno đuskanje kao i čestitanje mladencima uz poljupce i zagrljaj na sklopljenom braku neće biti dozvoljeno.

– Ovom prilikom neće biti švedskog stola, već će se posluženje obezbijediti za stolom.

– Po starom dobrom običaju da svadba traje do ranih jutarnjih časova više neće biti moguća, jer će ovaj vid proslave biti vremenski ograničen.

– Spiskovi sa imenima zvanica moraju se čuvati najmanje 30 dana od dana događaja.

– Tokom slavlja biće angažovano osoblje koje će sprovoditi učesnike događaja do stolova ili mjesta u kongresnoj sali kako bi se smanjile gužve i nepotrebno kretanje učesnika po celom prostoru.

Pravila koja mladenci moraju da ispune prije svadbe

Do sada je poziv na svadbu od mladenaca pristizao uz lijepu čestitku i obavještenje gdje će se slavlje održati u koje vrijeme, međutim ovoga puta pre ovog tradicionalnog gesta uslijediće jedan, malo neprijatan ali na žalost obavezan.

Kako je dr Kon naveo mladenci će sami odlučiti da li žele da gosti pokažu potvrdu o vakcini ili negativan test, ili da nose maske.

U pozivu za skup/događaj, organizator treba da obavijesti učesnike da istom ne prisustvuju, ukoliko ispolje kliničku sliku ili sumnju na zaraznu bolesti COVID-19 kod sebe, članova svoje porodice ili drugih osoba sa kojima su bili u kontaktu ili ukoliko raspolažu dokazom o pozitivnosti na prisustvo SARS-CoV-2 virusa, kao i članovi porodice i bliski kontakti;

Takođe, gosti na događaju su u obavezi da poštuju sve preventivne higijensko-epidemiološke mjere definisane u preporuci, a o kojima će ih informisati mladenci.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79