Nove sankcije za državnu tužiteljicu Dianu Kajmaković

Foto: BIRN

Tužiteljica Diana Kajmaković ponovno je suspendovana od strane Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) do okončanja krivične istrage koju sprovodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, prema saznanjima Detektora.

Nakon što je Ured disciplinskog tužioca podnio novi zahtjev za privremeno udaljenje Kajmaković, zbog pokretanja istrage u krivičnom postupku, VSTV je doneo novu odluku o suspenziji. Prethodno je Kajmaković bila suspendovana zbog vođenja disciplinskog postupka protiv nje.

“Odlučujući o navedenom zahtjevu, odlukom Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH Diana Kajmaković je privremeno udaljena od vršenja dužnosti, počev od 21. marta 2024. godine, pa do okončanja krivične istrage po Naredbi o provođenju istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine,” rekli su iz VSTV-a za Detektor.

Ovom odlukom prestala je privremena mjera udaljenja koja je važila do okončanja disciplinskog postupka, koji je završen premještanjem Kajmaković sa pozicije zamjenika glavnog tužioca na mjesto tužioca u Tužilaštvu BiH.

Kajmaković je konačno proglašena odgovornom za disciplinski prekršaj “korištenje funkcije tužioca kako bi se pribavile neopravdane koristi za sebe ili druge osobe”.

Prema ranijem saopćenju, Kajmaković je proglašena odgovornom i što je – znajući da se provjere navoda u tužilačkom predmetu odnose na provjere komunikacijâ kriminogenih lica iz predmeta “Sky aplikacije” u odnosu na nju – zatražila od stručnog saradnika stavljanje na uvid dokumenta iz spisa predmeta, te na taj način iskoristila funkciju kako bi sebi pribavila neopravdane koristi u vidu dobijanja informacija koje joj ne mogu biti dostupne.

Sjedinjene Američke Države su u decembru 2023. godine zabranile Kajmaković ulazak u zemlju, a ranije su joj iz iste države uvedene sankcije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79