Nove tužbe: Ihtijarevićeva kompanija Gliese 581g duguje na hiljade KM i proizvođačima fonograma

Haris Ihtijarević i njegova kompanija Gliese 581g nakon brojnih skandala izgubili su licencu McDonald's-a.

Muke po kompaniju Gliese 581g krenule su dugovanjima Raiffeisen banci za prostor u Titovoj ulici, izgubili su spor vrijedan 1,2 miliona KM, uz to je Ihtijarević preko McDonald's-ovog lizinga kupio sebi Bentleyja.

Nakon što su informacije objavljene javno, redom su se javljale kompanije kojima je Gliese 581g dužan. Počevši od dobavljača, sarajevskog Vodovoda, Dnevnog avaza, a danas je poznato da su dužni i Kolektivnoj organizaciji za zaštitu prava proizvođača fonograma.

Vlasnik franšize McDonald'sa Haris Ihtijarević 12 godina krao vodu od Avaza, a ne od KJKP “Vodovod i kanalizacije”

Kako saznajemo, pred Općinskim sudom u Sarajevu još od 2019. godine vodi postupak protiv privrednog društva GLIESE 581g d.o.o. Sarajevo po tužbi Kolektivne organizacija za zaštitu prava proizvođača fonograma, koja po osnovu Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine obnaša poslove zaštite nosilaca prava na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Naime, vlasnik McDonalds a u Bosni Hercegovini nije plaćano niti naknadu za korištenje – javno saopštavanjem muzike u svojim poslovnim objektima, te su nosioci prava morali u sudskom postupku da štite i ostvaruju sva prava.

Prema tužbi, Gliese 581g je od 2017. godine do 2022. godine neovlašteno i protivno važećim zakonima, u restoranima javno puštao muziku bez pribavljanjih dozvola od kolektivne organizacije za javno saopštavanje muzičkih djela.

Iz Fonograma su se oglasili saopćenjem u kojem su rekli da je nastavak glavnog ročišta u predmetnoj stvari planiran za 21.02.2023. godine, gdje očito nakon zatvaranja restorana i oduzimanja franšize nosioci prava će teže doći do svojih naknada.

Svi oni koji ne poštuju zakonske propise direktno oštećuju nosioce prava, te uništavaju kulturu i tradiciju kultunog stvaralaštva u Bosni i Hercegovini.

Bitno je napomenuti da opisano postupanje podliježe i prekršajnoj odgovornosti i to osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima prekršajne odredbe su predviđene kako slijedi: „Novčanom kaznom u iznosu od 1.000 KM do 200.000 KM kaznit će se za prekršaj pravno lice, a novčanom kaznom u iznosu od 1.000 KM do 20.000 KM kaznit će se za prekršaj preduzetnik ako:

bez prijenosa odgovarajućeg autorskog imovinskog prava, kada je takav prijenos potreban prema odredbama ovoga Zakona, reproducira, distribuira, da u najam, javno izvede,
javno prenese, javno prikaže, javno priopći s fonograma ili videograma, radiodifuzijski
emitira, radiodifuzijski reemitira, sekundarno koristi, emitira, učini dostupnim javnosti, preradi, audiovizualno prilagodi ili na koji drugi način iskoristi autorsko djelo odnosno njegov primjerak.

Kako je navedeno promaklo postupajućim inspektorima u proteklih 5 godina ostaje pitanje.
Iz FONOGRAM-A ističu da se nadaju da će u budućem periodu vlasti u Bosni i Hercegovini u fokus staviti i rješavanje status nosilaca autorskog i srodnih prava, te sankcionisati sve korisnike koje ne regulišu svoje zakonske obaveze, te onemogućavati dalje neovlašteno korištenje muzike u poslovnim objektima, kao dio zacrtanih ciljeva pri približavanju EU.

McDonalds tuži visočkog tajkuna Ihtijarevića: Traže višemilionsku odštetu

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79