Novi detalji likvidacije starice koje je šokiralo Sarajevo: Privedeno tri maloljetne osobe

Dvije maloljetnice od 14 i 15 godina, te 16-godišnjak koji se terete za ubistvo 74-godišnje Safije S. u sarajevskom naselju Mahmutovac jučer su predati Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

– Postupajuća tužiteljica će u zakonskom roku od 24 sata donijeti odluku o daljim mjerama, a u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, rečeno nam je u Tužilaštvu KS-a, gdje pojašnjavaju da će osumnjičenima uslijediti pripremni postupak pred sudijom za maloljetnike.
Stalak za DNK

Zločin se, podsjetimo, desio u subotu u večernjim satima u kući koja je smještena u Ulici Paje sokak, kada su dvije djevojčice, od kojih je jedna unuka ubijene, nasrnule na staricu. Jedna maloljetnica je staricu navodno držala za noge dok ju je druga davila. Djevojčice su kritične večeri navodno sa još nekoliko prijatelja konzumirale alkohol. Starici je zasmetalo što joj je unuka dovela prijateljicu kojoj je Sud zabranio da se viđa s njenom unukom.

– Unuka ubijene žene je od malena bila raspuštena, preslobodna, malo agresivna. Starica je bila fina. Radila je u bolnici u Podhrastovima. Davno je otišla u penziju, a muž joj je umro. Bili su fina porodica. Ni sada ne mogu da vjerujem da se to desilo. Čitavu noć nisam zaspala, ispričala je za Oslobođenje komšinica ubijene žene. Dodaje da 74-godišnjakinja ima dvije kćerke.

– Jedna se udala na Pale, a druga, mlađa (majka osumnjičene djevojčice, op. a) je ostala ovdje i radi u jednoj međunarodnoj organizaciji. Ne bi radila tu da nije dobra osoba, ali kćerka je takva kakva jeste, dijete rastavljenih roditelja. Nekidan je unuka ubijene došla kod mene da joj napravim stalak za DNK iz biologije, za školu. U šali sam je kasnije pitao koju sam ocjenu dobio, sjeća se komšija 74-godišnjakinje sa kojim smo jučer razgovarali. Dodaje: – Čuli smo da je starica udavljena, te da su djevojčice uklonile tragove i rekle da je starica umrla prirodnom smrću. Kad su se na lešu pojavile modrice na vratu, ljekari su obavijestili policiju da je u pitanju ubistvo, kaže stanovnik Mahmutovca.

Drugi komšija ubijene priča da se kobne večeri vraćao kući i da je vidio policiju koja je blokirala sve prilaze.

– Kasnije su iz kuće ubijene iznijeli neke kese, papire… Vidio sam tada djevojčicu crne kose koju je policija odvela. Sa te dvije djevojčice od 14 i 15 godina navodno bio je dječak, ali se nije miješao u sam događaj. Kako sam čuo, ta djeca su pila alkohol. Problem je ispao kad nana nije dozvolila da se 15-godišnjakinja viđa s njenom unukom, jer od suda ima zabranu prilaska njenoj unuci. Ne mogu shvatiti kako se to moglo desiti. Dokle je došlo da unuci ubijaju nane, dodaje naš sagovornik.

Šta se tačno dešavalo kobne večeri, trebala bi utvrditi policijska istraga, ali ono što je zabrinjavajuće jeste činjenica da je ovo još jedan u nizu zločina u kojem su učestvovali maloljetnici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79