Novi dokaz da Hrvati grade odlagalište radioaktivnog otpada

Postavljanje seizmografske stanice na Čerkezovcu, gdje je planirana izgradnja centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u hrvatskoj opštini Dvor, na granici sa BiH, predstavlja još jednu aktivnost iz koje se zaključuje da je Hrvatska ozbiljna u svojim namjerama da radi na izgradnji ovog centra.

Rekli su to za “Nezavisne novine” iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, odakle podsjećaju da je postavljanju seizmografske stanice prethodilo postavljanje mjerne stanice za praćenje prirodne radioaktivnosti.

“Koordinaciono tijelo za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora insistiralo je na imenovanju ekspertskog i pravnog tima kako bi se promptno preduzele konkretne aktivnosti u argumentovanom dokazivanju štetnosti odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori po zdravlje stanovnika u 13 opština u slivu rijeke Une i prirodnu sredinu”, ističu iz ovog ministarstva.

Kako dodaju, nakon višemjesečnih unutrašnjih blokada, Savjet ministara BiH je prije nešto manje od mjesec dana donio odluke o formiranju pravnog i ekspertskog tima za rješavanje ove problematike.

“Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH zatražilo je od Pravnog i Ekspertskog tima da u što skorijem periodu održe radne sastanke kako bi se pristupilo usvajanju konkretnih rješenja, koja će ići u prilog stručnoj i pravnoj argumentaciji BiH o neprihvatljivosti odlaganja spornog otpada na toj lokaciji”, kažu u ovom ministarstvu, a koje, zanimljivo je, Hrvatska ni tokom jučerašnjeg dana nije zvanično obavijestila o postavljanju ove seizmografske stanice.

I iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS rekli su za “Nezavisne” da situaciju u vezi s ovom tematikom redovno prate na hrvatskim medijima i zvaničnim sajtovima u toj zemlji, jer, kako ističu, zvaničnih informacija od hrvatskih institucija i dalje nemaju.

“Mi ćemo se i dalje boriti za zaštitu našeg stava – da Čerkezovac nije lokacija gdje bi trebalo graditi ovo odlagalište, te ćemo sve stručne, odnosno naučne potencijale angažovati da dokažemo da je to teren koji je apsolutno nepovoljan za tu namjenu”, rekli su nam iz ovog ministarstva.

Najavljena izgradnja odlagališta posebno brine stanovnike Novog Grada, a u tamošnjem Udruženju “Green team” ocjenjuju da je evidentno da namjere Hrvatske suštinski ne usporava ni pandemija kovid-19, kako su se neki optimisti možda i nadali, već se ovaj period koristi za intenziviranje radnji na terenu.

“Dok je BiH tek dobila Ekspertski i Pravni tim, koji još nije ni stigao precizno definisati plan rada, Hrvatska je već angažovala vrhunsku marketinšku agenciju. Realno je očekivati da već u prvom kvartalu naredne godine budemo obasuti marketinškim trikovima koji će nas ubjeđivati da je radioaktivni otpad na našoj granici, uz rijeku Unu, nešto najbolje što nam se moglo desiti”, ističe Mario Crnković, predsjednik “Green teama”.

Na naše konkretno pitanje, koje glasi da li postavljanje seizmografske stanice na Čerkezovcu predstavlja jednu od aktivnosti u vezi sa izgradnjom centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, iz Hrvatske stiže uopšten odgovor.

“Seizmografska postaja se postavlja na lokaciji Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju kako bi se omogućilo kontinuirano praćenje, prijenos i analiza dobivenih podataka te izvještavanje za potrebe analize potresne opasnosti”, kažu, između ostalog, iz Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško.

Na svom sajtu su iz ovog fonda potvrdili da je na lokaciji Čerkezovac postavljena seizmografska stanica, tj. digitalni seizmograf i digitalni akcelerograf.

Seizmograf automatski mjeri i bilježi pomake tla tokom potresa. Akcelerograf bilježi ubrzanje tla prilikom jakih potresa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79