NOVI KOKTEL DROGA UBIJA DJECU U SRBIJI: NIKO NE ZNA TAČAN SASTAV, PRAVI IH KO STIGNE, A JEDNA DOZA VODI U SMRT

Na tableticama su, naprimjer, horoskopski znaci ili nešto drugo što privlači mlade

Proizvodnja sintetičkih droga nema kraja, a trenutno je, najviše kod mladih, aktuelan novi opasan koktel – spoj kanabinoida, aktivne supstance marihuane i amfetamina u tableti.

Kako upozoravaju ljekari, problem je što jedna doza može ubiti jer niko ne zna koliko je amfetamina ili kanabinoida u njoj zato što se pravi u kućnim laboratorijima.

Marihuana se tako ne mota samo u cigarete, upozoravaju stručnjaci, već je njena aktivna supstanca stavljena je u tabletu zajedno s amfetaminom.

Također, kako za “Blic” upozorava psihijatar, prof. dr. Ivan Dimitrijević, srbijanski najveći stručnjak za bolesti zavisnosti iz Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije, takve droge nisu ispitane i ne zna se kako djeluju.

– Praktično, kada se pojave na ulici, tad počinje eksperiment “in vivo”, odnosno na živim ljudima – upozorava on.

Kako kaže, mladi do iznemoglosti skaču, igraju, pjevaju, a obično dođe do zastoja srca.

– Takozvane nove sintetičke droge ipak nisu baš tako nove. One su se pravile i prije 15 godina, a najčešće su derivati amfetamina. Konzumiraju se na žurkama. Imaju halucinogeno svojstvo. Kontrasti su ljepši, slike također. Zbog toga se te droge zovu “estetski pojačivači” – objašnjava taj stručnjak

Privlači mlade: Nova  smrtonosna droga u obliku tabletica

Privlači mlade: Nova smrtonosna droga u obliku tabletica Foto: (blic.rs)

Prema njegovim riječima, stalno su se sintetisale nove droge i sada ih ima više od 4.000.

– To su razne kombinacije amfetamina i neke druge supstance. Daju različite efekte. Jer, naglašavam, te droge su neprovjerene – upozorava on.

Kako kaže, osim što neko od konzumenata nastrada, one djeluju tako što izazivaju teške promjene nervnog sistema.

– Frontalni ili čeoni mozak, koji je zadužen za intelektualne funkcije, naprimjer, bude izbrisan kao gumicom i taj dio mozga, umjesto da se ponaša kao da ima 17 godina, ponaša se kao da je star 80 ili 90 – navodi prof. dr Ivan Dimitrijević i dodaje da stručnjaci, zajedno s Vladom Srbije, rade na stalnoj edukaciji odraslih i djece.

Kako kaže, takve droge izgledaju kao tabletice na kojima su, naprimjer, horoskopski znaci ili nešto drugo privlačno za mlade.

– Uvijek bi trebalo djeci govoriti da izbjegavaju da uzimaju te droge. Trebalo bi u porodicama i školama jednom mjesečno praviti “kružoke”, na kojima će se djeci objašnjavati sva opasnost od tih tabletica. Evidentno je da je najveća prevencija kroz edukaciju. Da pokažemo šta je problematično, da djeca znaju efekte konzumiranja takvih droga i kako da se odbrane od dilera ili drugih koji im ih nude – zaključio je sagovornik “Blica”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79