Novi način naplate: U još jednom bh. gradu parking možete platiti karticom

U Banjoj Luci je aktivan novi način digitalne naplate parking karata, tako je sada moguće platiti parking bankovnom karticom kroz aplikaciju Go Parking.

Dalibor Kerezović, šef Odsjeka za kontrolu parkinga, pojasnio je kako će novi sistem plaćanja funkcionisati na način da vozači skeniraju QR koda, koji će se nalaziti na svim aparatima za plaćanje parkinga. “Na taj način, automatski će preuzimati aplikaciju, koju nakon toga povežu sa svojom bankovnom karticom i tako će platiti parking. Ovako će se platiti parking karte za jedan dan ili po satu, dok će se naknadno raditi na uvođenju ovakvog načina plaćanja i za mjesečne i godišnje parking karte”, istakao je Kerezović, te naglasio kako su na ovu ideju došli zbog turista i poslovnih ljudi koji borave u ovom gradu. “Svi oni kada dođu imaju problem sa plaćanjem parkinga. Dosadašnji načini plaćanja parking karata ostaju u funkciji, SMS porukama te putem aparata”, dodao je on, te istakao da Banja Luka na ovaj način prati trendove “pametnih” gradova.

“Ovaj novitet posebno je važan za turiste koji će na ovaj naćin moći platiti parking u bilo kojoj zoni grada, te na ovaj način izbjegavaju komplikacije oko kupovine kartica mobilnih operatera”, istakao je on. Kroz aplikaciju Go Parking, koju možete preuzeti putem postojećih platformi Play store i App store, kako kaže, uslugu parkinga moguće je platiti i preko mobilnog operatera na već ustaljen način kroz SMS servis.

“Učitane su i mape parkinga i povezanost sa Google mapama, te automatskim navigiranjem ka zadatom parkingu. Ova pogodnost posebno olakšava turistima u snalaženju i pronalasku parkinga u gradu.

Korisnik kupovinom karte na ovaj način nije obavezan da istakne parking kartu na vidno mjesto u automobilu, jer će informaciju o validnosti kupljene parking karte kontrolor dobiti iz sistema”, objasnio je Kerezović, pišu Nezavisne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79