Novi policijski komesar ZDK Rusmir Šišić ili Nermin Šehović

Vlada ZDK na jednoj od narednih sjednica izabrat će novog policijskog komesara, a kako saznaje BHRT, birat će između prvorangiranog na listi Rusmira Šišića, zaposlenika MUP-a ZDK i drugorangiranog kandidata Nermina Šehovića, zaposlenika Federalne uprave policije.

Nezavisni odbor za izbor policijskog komesara Zeničko-dovojskog kantona, nakon provedene konkursne procedure, sačinio je konačnu rang listu koja je upućena prema Ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK, nakon čega će resorni ministar dva navedena imena uputiti Vladi na odlučivanje, potvrdio je za BHRT Almir Ređić, predsjedavajući Nezavisnog odbora.

U konkurenciji za policijskog komesara ZDK bila su četiri kandidata iz Uprave policije MUP-a ZDK, glavni inspektori Adis Imamović i Admir Gazić, samostalni inspektori Rusmir Šišić i Vahidin Topalović, te dva samostalna inspektora drugih policijskih agencija, Nermin Šehović iz FUP-a i Hidajet Krehmić iz Granične policije BiH.

U konkurenciji za policijskog komesara ZDK-a bila su još četiri kandidata: glavni inspektori Adis Imamović, načelnik Sektora uniformisane policije MUP-a ZDK-a i Admir Gazić, načelnik Policijske uprave I – PU Zenica, samostalni inspektor Vahidin Topalović, komandir Policijske stanice Kakanj i samostalni inspektor Hidajet Krehmić iz Granične policije BiH.

Tako će uskoro biti izabran nasljednik Semira Šuta, kojem je Skupština ZDK-a oduzela čin i poslala ga u penziju zbog navršenih 40 godina staža, i to prije isteka mandata (mandat isticao u maju 2022). Funkciju policijskog komesara, po Zakonu o unutrašnjim poslovima, do raspisivanja i okončanja konkursne procedure obnaša načelnik Sektora uniformisane policije Adis Imamović.

Na ovu poziciju su mogli konkurisati policijski službenici koji imaju čin glavnog ili samostalnog inspektora i najmanje deset godina radnog iskustva na rukovodećim poslovima policijskog službenika, s tim da se pod rukovodećim radnim iskustvom smatra iskustvo ostvareno u činu višeg inspektora ili iskustvo u višem činu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79