Novi ,,rijaliti” Zahiragića: Vučićizacija Kantona Sarajevo

Nakon pauze u zasjedanju Skupštine Kantona Sarajevo i burne rasprave između SDA-ovih zastupnika Mahira Devića i Harisa Zahiragića na jednoj strani i zastupnika Naroda i pravde Elmedina Konakovića, nastavljen je rad.

Zvonko Marić iz SBB-a je zatražio polusatnu pauzu koja je trajala mnogo duže. Marić je kazao da pauzu traži zbog digniteta Skupštine Kantona Sarajevo kako bi se strasti smirile.

Zahtjevu za pauzu prethodila je burna rasprava između navedena tri zastupnika vlasti i opozicije. Nakon svega se oglasio i zastupnik SDA Haris Zahiragić.

“Zaprijete mi da će me sankcionisati jer sam, kao i svi drugi, skinuo masku prije javljanja i to upozorava me Predsjedavajući koji je sve vrijeme bez maske. Konaković, nakon što ga nije bilo na dvije sjednice na kojima im je sve popadalo (bio čovjek na moru), ali istina i nije bilo nekih neprimjerenih rasprava i komunikacija se vodila u skladu sa pravilima kulture dijaloga, danas pravi cirkus zloupotrebama Poslovnika. Paralelno sa tim, zastupnici vladajuće većine dobacuju, vrijeđaju i deru se na opoziciju. Vučićizacija Kantona Sarajevo…”, naveo je Zahiragić.

“Nakon što mu odgovorimo, Predsjedavajući nam opet prijeti da će nas udaljiti sa sjednice, onda njihovi mediji nas optužuju da pravimo reality – a sasvim je jasno kada je na sjednici reality, to jeste kada nije, što su svi mogli vidjeti posljednje 2 sjednice. Nakon svega, zatraže pauzu pola sata u sred moje diskusije i replike, a onda je razvuku na 2 sata, valjda fali ruku za imenovanje Ministra pravde. Sezona političke korupcije i kupovine ruku je otvorena, cijene rastu… Nervoza vladajućih struktura u KS je opravdana, jer se Kanton pod njihovim vodstvom raspada, pa ne žele da slušaju argumente opozicije koja ih upozorava u interesu Kantona Sarajevo. U svakom slučaju, zanimljiva sjednica, sve moje preporuke. I da, zadovoljstvo je biti na drugoj strani”, naveo je on.

Skupština Kantona Sarajevo nije danas na zasjedanju usvojila izvještaje o radu i finansijskom poslovanju za 2020.godinu sedam kantonalnih zdravstvenih institucija.

Usvojen je samo izvještaj o finansijskom poslovanju JU Psihijatrijska bolnica.

Zastupnici Skupštine KS danas nisu usvojili izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, Doma zdravlja, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva, Apoteke Sarajevo, Zavoda za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP, te Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Nije prošao ni izvještaj JU Služba za zapošljavanje KS.

Zastupnici SDA i DF-a nisu htjeli prisustvovati sjednici, oni su ovo glasanje bojkotirali.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79