Novi sjajan posao Vlade Kantona Sarajevo: Omogućeni besplatan pregled i sterilizacija mačaka i pasa

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je osiguralo besplatan pregled i sterilizaciju mačaka i pasa, saopćili su iz kantonalne vlade. Za ove aktivnosti je izdvojeno skoro 100.000 KM.

Dva javna poziva za realizaciju Programa zdravstvene zaštite životinja i sigurnosti hrane za 2022. objavljeni su jučer, 25. aprila. Ovaj program podrazumijeva, kako je navedeno, sufinansiranje projekata i aktivnosti veterinarskih organizacija s područja Kantona Sarajevo namijenjenih za provođenje aktivnosti i mjera razvoja i unapređenja javnog veterinarskog zdravlja i sigurnosti hrane.

Napomenuto je da je ovim projektom obuhvaćeno dijagnostičko ispitivanje životinja, koje podrazumijeva i ispitivanje zastupljenosti salmonele u proizvodima animalnog porijekla, monitoring parazitarnih oboljenja životinja. Osim toga, projekat se odnosi na kontrolu zdravlja vimena krava, nadoknadu štete za ubijene i zaklane životinje, kao i za uništene predmete tokom provođenja naređenih mjera, provođenja eutanazije i dezinfekcije.

Raspisan je i poziv za vakcinaciju, dehelmintizaciju i identifikaciju te sterilizaciju/kastraciju pasa i mačaka – projekta za koju su nadležni naglasili da je izazvao veliko interesovanje građana.

“Po objavljivanju Programa, imali smo niz upita građana kad će se početi realizirati program besplatnih pregleda i sterilizacije, odnosno kastracije pasa i mačaka i postoje li uslovi koje vlasnici životinja moraju ispuniti kako bi imali pravo na ovaj program. S obzirom na to da Ministarstvo privrede sredstva ne može dodijeliti bez javnog poziva, a zbog velikog interesovanja građana, učinili smo sve što smo mogli da ove javne pozive što prije objavimo kako bi se programi počeli realizirati”, naveo je kantonalni ministar privrede Adnan Delić.

Ukazao je da je ovo javni poziv za veterinarske stanice i organizacije, privatne i javne, kojima će po okončanju javnih poziva i objave rezultata biti dodijeljena sredstva za sufinansiranje navedenih projekata.

“Veterinarske organizacije koje prođu javne pozive za programe iz oblasti zaštite zdravlja životinja za 2022. godinu potpisat će sporazume s Ministarstvom privrede i odmah nakon toga programi će se moći realizirati. Mi ćemo svakako objaviti koje su organizacije prošle javne pozive i građani će u jednoj od njih moći liječiti svoje ljubimce besplatno tokom čitave godine. Što se tiče ovog programa zaštite zdravlja mačaka i pasa, on se naravno odnosi i na životinje bez vlasničkog staranja”, obrazložio je Delić.

Javni poziv je dostupan i na web stranici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79