Novi snažan zemljotres pogodio Tursku

Novi snažan zemljotres pogodio Tursku


Zemljotres magnitude 5.2 pogodio je večeras središnju tursku regiju, objavio je Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC) o novom udaru nakon razornog potresa koji je usmrtio više od 46.000 ljudi u Turskoj i susjednoj Siriji, no i danas su čudom spašene dvije osobe, nakon gotovo 300 sati pod ruševinama.

Više od 5700 naknadnih udara zabilježeno je nakon prvog razornog potresa magnitude 7.7 koji je pogodio Tursku i susjednu Siriju 6. februara, kazao je ravnatelj turske Službe za upravljanje katastrofama i hitnim slučajevima (AFAD) Yunus Sezer.

Broj umrlih u Turskoj popeo se na 40.642, a u susjednoj Siriji danima se govori o više od 5800 smrti, čime je broj žrtava do sada gotovo 46.500.

Zemljotres večeras u 22:31 po mjesnom vremenu dogodio se na dubini od deset kilometara, rekao je EMSC u području Kahramanmarasa, turske regije koja je bila pogođena i prvim potresima. Američki geološki institut objavio je da je potres magnitude 5, a za sada nema dojava je li neko povrijeđen i kakve su nove štete nastale, navodi Reuters.

Oko 13.000 spasilaca i dalje nastavlja traganje i spašavanje u najteže pogođenim pokrajinama Hatay i Kahramanmaraş, rekao je Sezer i najavio da bi misija trebala završiti kasno sutra.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija