Novi talas migranata: Većinom državljani Afganistana, potom Turske, Pakistana, Bangladeša i Maroka

Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine je dostavilo Savjetu ministara BiH informaciju o stanju migracija u zemlji za prvih šest mjeseci tekuće godine.

Prema informaciji, tokom tog razdoblja izrečena je mjera protjerivanja za 1.100 migranata, dok su 754 osobe bile obuhvaćene mjerom nadzora. Za 404 osobe otkazan je boravak, a viza je poništena za 40 njih. U privremenim prihvatnim centrima u BiH boravilo je prosječno 1.000 osoba, što je značajno manje u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine.

Granična policija Bosne i Hercegovine evidentirala je ukupno 4.557 osoba u nezakonitim prelascima ili pokušajima nezakonitih prelazaka granice, što predstavlja povećanje od 65 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najveći broj osoba koje su pokušale ilegalni prelazak granice bile su državljani Afganistana, Turske, Pakistana, Bangladeša i Maroka.

Što se tiče azilnih zahtjeva, 11.966 osoba iskazalo je namjeru da podnese zahtjev za azil u prvih šest mjeseci 2023. godine. Međutim, samo 54 osobe, ili 0,53 posto od ukupnog broja iskazanih namjera, podnijele su zahtjev za azil u Bosni i Hercegovini. Od tih zahtjeva, 23 su bila pozitivno riješena, pri čemu je 21 osoba dobila status supsidijarne zaštite, a dvije osobe su dobile status azila. Supsidijarna zaštita produžena je za još četiri osobe. Odbijeno je devet zahtjeva za azil, dok je postupak obustavljen za 29 osoba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79