Novo otvoreno pismo Valentinu Inzku: Ako do 11. jula ne nametnete Zakon o zabrani negiranja genocida…

Osporavanje sudski utvrđenih činjenica o genocidu, ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti i veličanje počinioca zločina zajedno sa pasivnošću visokog predstavnika je veoma opasno i štetno za budućnost BiH

Građanska inicijativa “KLUB 100-PLUS” uputila je novo otvoreno pismo visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentinu Inzku. Riječ je o zahtjevu za nametanje Zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, koji je Inzku upućen još u junu 2020. godine.

Pismo prenosimo u cijelosti.

“Poštovani gospodine Inzko,

iz vašeg saopćenja za javnost smo saznali da ste prilikom posjete Foči, bili šokirani kada ste vidjeli mural velik 25 metara ratnom zločincu Ratku Mladiću. Time ste istakli da je “veličanje ratnih zločinaca neprihvatljivo”. Ovakve izjave visokog zvaničnika međunarodne zajednice, bez konkretnih poteza i mjera, za žrtve genocida i udruženog zločinačkog poduhvata u BiH su potpuno neprihvatljive, posebno iz razloga što imate instrument u rukama, bonske ovlasti, a koji ne koristite. Sa državnih pozicija se otvoreno i javno negira genocid u Srebrenici, počev od Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, te manjeg bh. entiteta NS RS, predsjednik/ca i premijer RS, poslanici NS RS, gradonačelnici gradova…, dok su javna mjesta u brojnim gradovima manjeg bh. entiteta, već godinama pod muralima sa likovima ratnih zločinaca i porukama mržnje. I vi ste tek sada šokirani, zabrinuti…

Možete li bar na tren zamisliti kako je povratnicima, preživjelim žrtvama genocida i UZP-a koji su svakodnevno na udaru velikonacionalista u manjem bh. entitetu i koji se susreću sa prijetnjama i porukama mrženje? Nije valjda da niste čuli i vidjeli murale po drugim gradovima, spomenike ratnim zločincima i postrojavanje sljedbenika fašističke ideologije, srpskih četnika u Srebrenici – gradu smrti i genocida, Višegradu – gradu živih lomača, nagrađivanje ratnih zločinaca…

Gospodine visoki predstavniče, anticivilizacijska najezda negatora genocida jedino se može spriječiti zakonom, tj. nametanjem Zakona protiv negiranja genocida u Srebrenici, ali i implementacijom presuda internacionalnih sudova. Vama je ostalo još oko mjesec dana na poziciji visokog predstavnika, sa te pozicije ste nekoliko puta obećali da ćete nametnuti Zakon protiv negiranja genocida, ako to ne uradite do 11. jula – Dana genocida u Srebrenici, smatrat ćemo da ste namjerno dopustili da kulminira negiranje genocida, da se veličaju ratni zločinci, te da ustvari vi niste prijatelj Bosne i Hercegovine, a ponajmanje porodica žrtava genocida, koje ste mnogo puta prevarili.

Međunarodni sudovi su ispisali historiju za zločine tokom agresije u BiH. Veliki broj vlada i sama EU su usvojile rezolucije o genocidu u Srebrenici. Jedini koji ovo ne uvažavaju i koji “shodno tradiciji friziraju” historiju su čelnici bh. entiteta Republika Srpska, Srbije. S obzirom da je donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida obaveza Parlamentarne skupštine BiH, a da ona već četvrtinu vijeka nije bila u stanju to donijeti, odlazeći visoki predstavnik u BiH ima zadnju priliku da makar malo opere svoj obraz, smogne snage i prizna svoj dio krivice za negiranje genocida u Srebrenici i za sva vremena nametne Zakon o zabrani negiranja genocida. Zakon o zabrani negiranja genocida i zabrana veličanja ratnih zločinaca je od vitalnog, državnog bosanskohercegovačkog interesa za mir i bezbjednost, ali i za prosperitet bh. društva.

Neusvajanjem navedenog zakona visoki predstavnik kao odgovorni predstavnik međunarodne zajednice u BiH šalje poruku da nema pomirenja, da nema ljudskosti i bolje BiH. Revizionizam i poricanje genocida proturječe najosnovnijim evropskim vrijednostima. Osporavanje sudski utvrđenih činjenica o genocidu, ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti i veličanje počinioca zločina zajedno sa pasivnošću visokog predstavnika je veoma opasno i štetno za budućnost BiH.

Građanska inicijativa “KLUB 100-PLUS” novoizabranom visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu, preporučuje da ne bi doživio poniženja, time odmah koristite daytonska i bonska ovlaštenja prema onima koji negiraju genocid, falsifikuju sudske, naučne i historijske činjenice o genocidu, koji veličaju i nagrađuju osuđene ratne zločince i time dajte doprinos istini, pravdi i kulturi sjećanja kao bitnim faktorima bolje zajedničke budućnosti u BiH.

Pozivamo dolazećeg visokog predstavnika u BiH da se aktivno suprotstavi i zabrani veličanje i odlikovanje osuđenih ratnih zločinaca i izgradnju sramnih, dehumanizirajućih murala, transparenata, spomen-ploča i drugih javnih oblika veličanja osuđenih ratnih zločinaca.

Želimo Vam sreću i uspjeh u daljnjem radu!

Mi, pokretači Građanske inicijative “KLUB 100-PLUS”, ostajemo jedinstveni i odlučni u našoj ljudskoj borbi i obavezi prema svim nedužnim žrtvama genocida, u čije ime vam se obraćamo i zbog kojih nećemo posustati.”

Da ova peticija ne bi doživjela “kult zaborava”, građanska inicijativa “KLUB 100-PLUS” će sve dok se ne nametne ovaj zakon, svakog 12. u mjesecu podsjećati Valentina Inzka i njegove nadređene iz međunarodne zajednice, na sva njihova “mnogobrojna neispunjena obećanja”.

Građansku inicijativu “KLUB 100-PLUS” za sada čini 131 građanin i prijatelji Bosne i Hercegovine iz 27 zemalja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79